Voor de wereldwijde sapindustrie is het belang van een strikte voedselveiligheid - in combinatie met duurzaamheid - nog nooit zo groot geweest als bij de COVID-19-pandemie. Maar gezien de economische uitdagingen waarmee veel bedrijven worden geconfronteerd, is het vermogen om efficiënter te werken en afval tot een minimum te beperken waarschijnlijk net zo cruciaal.

JBT's benadering van zowel voedselveiligheid als duurzaamheid is samengevat in zes belangrijke Corporate Social Responsibility (CSR) principes voor sapverwerkers: streven naar voedselzekerheid en voeding; zorgen voor economische levensvatbaarheid; aanmoedigen van goed bestuur; milieuverantwoordelijk zijn; creëren van aanvaardbare werkomstandigheden; en bevorderen van de overdracht van kennis.

"Een van de zes principes van duurzaamheid is voedselveiligheid: dat voedsel niet alleen duurzaam, maar ook veiliger moet zijn," legt JBT's Technology Assistance Manager for Liquid Foods, José Lorente, uit. "Als je niet goed schoonmaakt, kun je er niet zeker van zijn dat je micro-organismen elimineert, en als het sterilisatieproces niet adequaat is, kan dat tot ernstige problemen leiden."

sapflessen in ijs - generiek

Verbeterde winstgevendheid
Hoewel voedselveiligheid ongetwijfeld belangrijk is, is een ander belangrijk element van duurzaamheid het maximaliseren van de opbrengst. Meer halen uit dezelfde hoeveelheid fruit - inclusief waardevolle bijproducten of ingrediënten - betekent
veel minder verspilling en potentiële besmetting, en een betere winstgevendheid aan het eind van het proces; een enorm belangrijke overweging gezien de huidige economische druk als gevolg van de wereldwijde pandemie.

"De terugwinning van bijproducten, zoals etherische oliën van citrusvruchten, die bij de verwerking van citrussap ontstaan, stelt bedrijven niet alleen in staat milieuvriendelijker te zijn, maar ook winstgevender door efficiënter te zijn tijdens het extractieproces dezelfde grondstoffen gebruiken," legt Lorente uit.

"De afgelopen jaren hebben we bij JBT gewerkt aan het maximaliseren en optimaliseren van de opbrengst door oplossingen te ontwikkelen die klanten helpen meer sap en bijproducten te verkrijgen. Efficiënt zijn maakt deel uit van duurzaamheid. Hoe efficiënter een bedrijf, hoe duurzamer het wordt en hoe winstgevender."

citus essentiële oliën_Shutterstock

Aanzienlijke voordelen
Een duidelijk voorbeeld van hoe JBT oplossingen sapklanten kunnen helpen de opbrengst te maximaliseren is als het gaat om essentiële oliën, die tijdens het extractieproces kunnen worden teruggewonnen. Deze omvatten
waardevol d-Limoneen, een natuurlijk organisch oplosmiddel dat wordt gebruikt als ingrediënt in een groot aantal toepassingen, van schoonmaakproducten tot de aroma-industrie. Wat JBT oplossingen echter anders maakt dan standaard extractors is hun vermogen om aanzienlijk meer essentiële olie terug te winnen.

"Met een standaard extractor kun je ongeveer 55% van de in de vrucht aanwezige essentiële olie terugwinnen, maar dankzij de efficiëntie van JBT's ORES (Oil Recovery Extraction System) kunnen klanten tot 65% terugwinnen", zegt Lorente. "Je moet bedenken dat deze 10%, die een verontreiniging is, anders weggegooid zou worden. Door die extra 10% terug te winnen, verdienen klanten niet alleen meer geld, maar helpen ze ook het milieu te beschermen."

Om nog betere resultaten te bereiken, heeft JBT de MORE-systeem (Modular Oil Recovery Extractor), dat essentiële olie terugwint voordat deze de extractor bereikt. Door de schil zachtjes af te schrapen, zonder de integriteit van de vrucht te beschadigen, kan meer dan 90% van de beschikbare essentiële olie worden teruggewonnen.

Meer informatie over JBT en duurzaamheid