Zodra het stof is neergedaald na de COVID-19 pandemie, zullen velen in de productie-industrie zich waarschijnlijk meer bewust worden van het belang van veiligheid in het voedselproductieproces, met inbegrip van het wassen en bereiden van groenten. Hier zouden innovatieve behandelingen van JBT alliantiepartner SmartWash Solutions een sleutelrol kunnen spelen.

Het gepatenteerde SmartWash Solutions, dat in 2009 in de VS werd gelanceerd, levert Pinpoint Process Control™ aan waswatersystemen voor voedselverwerking, waardoor kruisbesmetting wordt beperkt en de voedselveiligheid wordt verbeterd. Het systeem is zo effectief gebleken in het beperken van kruisbesmetting dat het nu gebruikt wordt door meer dan 50% van de vers gesneden producten industrie in de VS. Dit heeft geleid tot uitbreiding naar Europa met de opening van SmartWash Solutions BV in Nederland.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gFxEyBEmqg4&w=560&h=315]

Volgens Ewoud Buter, General Manager van SmartWash Solutions BV, worden wasstraten door alle verwerkers in Europa gebruikt om groenten en saladeproducten te reinigen; een handmatig proces, waarbij meestal met de hand wordt gewerkt. Het proces roept niet alleen vragen op over mogelijke besmetting, maar is ook zeer arbeidsintensief, waarbij elk uur de pH-waarde en het totale chloorgehalte in het waswater worden getest.

De SmartWash acidulent - in combinatie met de SmartWash controller, bekend als de ASAP - zal voortdurend de waterchemie bewaken en controleren, waarbij elke 10 milliseconden gegevens worden verzameld en elke twee seconden worden opgeslagen. Buter zegt dat het systeem niet alleen de voedselkwaliteit en -veiligheid verbetert, maar ook het arbeidsverbruik over een periode van acht uur met gemiddeld 87,5% vermindert. "Met de SmartWash-methode hoef je maar één keer per dienst een handmatige controle uit te voeren, dus één keer per acht uur, dus je reduceert de QA-uren met bijna 90%", zegt hij.

SmartWash-pictogrammen

Chemie beheersen
De installatie, het onderhoud en eventuele reparaties van de SmartWash ASAP unit worden uitgevoerd door SmartWash technici, maar het bedrijf verzorgt ook een grondige training voor nieuwe klanten over de bediening en het basisonderhoud, inclusief het vervangen van onderdelen.

Het potentieel van SmartWash om de chemie van het waswater effectief te controleren zou echter nog verder kunnen worden uitgebreid. Het bedrijf heeft belangrijke relaties met wetenschappers in België, Nederland en Spanje. Een van deze wetenschappelijke partners onderzoekt momenteel het effect van gechloreerd ontsmettingsmiddel op virussen. "SmartWash is al enorm effectief tegen (Gram-negatieve) bacteriën, dus we geloven dat het waarschijnlijk een positief effect zal hebben op virussen die aanwezig zijn op groenten, waaronder mogelijk COVID-19," zegt Buter. "We kijken echt uit naar de resultaten van de studie."

Meer informatie over SmartWash-oplossingen

Voor meer informatie over andere manieren waarop JBT u kan helpen in de COVID-19 omgeving kunt u terecht op www.jbtc.com.