Booth Ranches, Eco Farms, Ventura Pacific en Fillmore Piru zijn slechts enkele van JBT's Californische, Amerikaanse productieklanten die de afgelopen jaren geprofiteerd hebben van PRoCARE® programma's. De PRoCARE propositie, een service die zich richt op het minimaliseren van stilstandtijd en het maximaliseren van uptime, is een innovatieve customer care overeenkomst die zich richt op preventief onderhoud, waardoor klanten storingen kunnen voorkomen en de vervanging van machineonderdelen kunnen budgetteren.

Voor dit soort klanten hebben regelmatig geplande PRoCARE servicebezoeken en intern onderdelenbeheer ervoor gezorgd dat apparatuur zoals JBT bakschrobmachines en Citruscoatingdrogers 95% uptime door ongeplande stilstand en ongewenste storingen te voorkomen, legt William Wofford uit, JBT's Sales & Service Manager, Fresh Produce Technologies & Fruit and Vegetable Processing.

JBT-FPT-Avocado-767x421

"PRoCARE-service-inspectierapporten houden de klant op de hoogte van de toestand van de apparatuur en de komende kosten van slijtageonderdelen voor de budgettering van de klant, terwijl regelmatige on-site trainingsprogramma's worden uitgevoerd met de preventieve onderhoudsteams, operationele supervisors en leidinggevend personeel van de klant om de operationele veiligheid, sanitaire voorzieningen en kostenvermindering te garanderen", zegt hij.

Het andere grote voordeel van PRoCARE serviceovereenkomsten is volgens Wofford dat JBT-apparatuur optimaal blijft draaien. "Het is niet omdat de apparatuur draait dat ze optimaal presteert", zegt hij. "Om dit mogelijk te maken, moeten we de conditie van de apparatuur op elk moment begrijpen, evenals de eisen van de klant en de prestatiedoelen van de apparatuur. En dat is waar het PRoCARE-serviceprogramma om de hoek komt kijken. We bewaken de machines en zorgen ervoor dat onderdelen worden vervangen als dat nodig is. Wij zorgen ervoor dat deze machines werken zoals ze gemaakt zijn."

Meer informatie over JBT PRoCARE Service Agreements