Hoewel de detailhandelverkoop van verse producten tijdens de COVID-19-crisis stabiel is gebleven, hebben de praktische aspecten van het omgaan met een dergelijke noodsituatie problemen veroorzaakt in de hele vers- en kant-en-klaarsector, voornamelijk als gevolg van de afwezigheid van werknemers en een tekort aan arbeidskrachten. JBT's FTNON business unit - een wereldleider in technologische oplossingen voor de versindustrie en andere industrieën - is goed geplaatst om bedrijven te helpen omgaan met dergelijke moeilijkheden, dankzij ingenieuze systemen die de hoeveelheid benodigde mankracht drastisch kunnen verminderen.

Terwijl de verkoop van kruidenierswaren sterk begon aan het begin van de crisis, is de situatie gestabiliseerd en blijft de vraag naar vers en Individual Quick Frozen (IQF) constant, aldus FTNON Sales Manager Joost Lotgerink Bruinenberg. Een combinatie van werknemers die terugkeren naar hun land van herkomst omdat de lockdowns van kracht zijn geworden en de noodzaak om werknemers naar huis te sturen als zij symptomen ontwikkelen, heeft de druk op de voedselverwerkende industrie echter verhoogd.

Verse groene salade met spinazie, rucola, romane en sla

Verse groene salade met spinazie, rucola, romaine en sla

Deze situatie, zegt Bruinenberg, heeft een kans gecreëerd voor FTNON, die geautomatiseerde systemen levert voor alles van voorsnijden en opmaken voor vers snijden tot blancheren, koelen en stomen voor IGF en kant-en-klaar maaltijden.

"Voor ijsberg, romaine en alle soorten sla kunnen we automatisch bijsnijden of ontkernendus geen mensen nodig hebben om dat werk te doen", legt hij uit. "Eén persoon kan bijvoorbeeld gemiddeld 150 kilo ijsbergsla in een uur trimmen en als je 1000 kilo hebt, heb je ongeveer zeven of acht mensen nodig. Wij kunnen dat terugbrengen tot twee mensen: één die de lijn voedt en een ander die de handmatige inspectie uitvoert. De rest wordt gedaan door het FTNON systeem."

De behoefte aan dergelijke automatisering zal belangrijker worden nadat de crisis voorbij is, voorspelt Lotgerink Bruinenberg, gedreven door een groter bewustzijn van voedselveiligheid en traceerbaarheid.

"De industrie zal meer datagedreven worden," zegt hij. "Wie het verbouwde, wanneer het de fabriek binnenkwam, wat de temperatuur was toen het de productieruimte bereikte, naar welke winkel het ging; dit soort dingen zal steeds belangrijker worden."

Meer informatie over de oplossingen van FTNON