saniDART-product

JBT bondgenoot SafeTraces heeft aangekondigd dat het van het Amerikaanse AOAC Research Institute (AOAC-RI) goedkeuring heeft gekregen voor zijn baanbrekende oplossing voor snelle hygiëneverificatie, saniDART™. Hiermee is saniDART de eerste snelle oplossing voor het verifiëren van de effectiviteit van sanitaire voorzieningen op microbieel niveau die AOAC-certificering heeft ontvangen.

SaniDART pakt belangrijke tekortkomingen aan van twee veelgebruikte methoden om de doeltreffendheid van de sanering in de voedselproductie te controleren: de Adenosinetrifosfaattest (ATP-test) en de Aerobic Plate Count-test (APC-test). De ATP-test meet de doeltreffendheid van de zuiveringsprocessen bij het verwijderen van organisch materiaal, maar is geen betrouwbare indicator voor de inactivering van bacteriën. De APC-test is wel een betrouwbare indicator voor de inactivering van bacteriën, maar de wachttijd van 48 uur voor de resultaten sluit corrigerende maatregelen tijdens het proces uit. SaniDART functioneert daarentegen als een krachtig instrument voor de controle op bacteriële inactivatie met een APC-achtige testkwaliteit en beschikbare resultaten met een snelheid die dichter bij die van ATP-tests ligt.

"Meer dan ooit eisen consumenten en regelgevers hoge normen en inzicht in voedselveiligheidspraktijken in de hele toeleveringsketen", zegt Erik Malmstrom, Chief Executive Officer van SafeTraces. "Er is in de voedingsindustrie een grote behoefte aan een betere, snellere en goedkopere oplossing voor hygiëneverificatie op microbieel niveau. SafeTraces heeft daarop gereageerd en geïnnoveerd, en dat is waar we goed in zijn. Het ontvangen van AOAC-validatie, de gouden standaard voor eigen testmethoden in voedselveiligheid, is een belangrijke mijlpaal voor saniDART. We kijken ernaar uit om deze baanbrekende oplossing op grote schaal aan de voedingsindustrie te leveren."

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PNNglYtHsQc&w=560&h=315]

Geverifieerde doeltreffendheid
De resultaten in het AOAC-valideringsrapport (Performance Tested Method #032001) leveren het bewijs dat saniDART effectief is in het detecteren van de aanwezigheid van
saniTracers™, eigen abiotische bacteriesurrogaten en een sleutelcomponent van saniDART, op roestvrijstalen oppervlakken die representatief zijn in voedselverwerkende en productiefaciliteiten. SaniTracers worden vervaardigd door korte, niet-coderende DNA-sequenties in te kapselen in materiaaldeeltjes van levensmiddelenkwaliteit en worden aangebracht op oppervlakken die in contact komen met levensmiddelen in verwerkingsinstallaties, met inbegrip van zone 1.

SaniTracers worden op dezelfde manier afgebroken en verwijderd als microben tijdens het reinigen en desinfecteren met chloor, en kunnen worden gekwantificeerd met een eenvoudige swabbing en on-site qPCR-test die binnen 25 minuten resultaten oplevert. Door de saniTracers vóór en na de sanering te meten, levert saniDART krachtige, bruikbare informatie in de vorm van slagen/voorzichtigheid/falen om de doeltreffendheid van de sanering te controleren.

mini-DART

De saniDART-oplossing voor snelle hygiëneverificatie omvat saniTracers-verbruiksartikelen, testkits, een kant-en-klare qPCR-lezer en een tablet met een geavanceerde augmented reality-functie (AR) om bemonsteringspunten in voedselverwerkende bedrijven te identificeren. saniDART wordt ondersteund door toonaangevende milieubewakingssoftware voor het beheer van plattegronden, planning, corrigerende maatregelen, rapportage en analyses.

Over AOAC International
AOAC International (voorheen de Association of Analytical Chemists) is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk die wereldwijd normen ontwikkelt voor het meten en bepalen van de veiligheid en integriteit van levensmiddelen en andere producten. Een AOAC-Research Institute (AOAC-RI) validatie betekent dat de claims van de fabrikant zijn geverifieerd door een betrouwbaar laboratorium van een derde partij.

Over SafeTraces
SafeTraces is opgericht in 2013 en is een missiegedreven team van ondernemers, wetenschappers, ingenieurs en voedselveiligheidsdeskundigen die het DNA van de natuur willen gebruiken om de voedselproductie veiliger, transparanter en duurzamer te maken. De snelle, gebruiksvriendelijke en kosteneffectieve testoplossingen van SafeTraces voor hygiëneverificatie en traceerbaarheid zijn gebaseerd op de baanbrekende en gepatenteerde DNA-gebaseerde technologie.

Meer informatie over SafeTraces