[vimeo 302301012 w=640 h=360]

2020 wordt waarschijnlijk het jaar waarin JBT's Internet of Things (IoT) aanbod, het Intelligent Operations of iOPS Platform, centraal komt te staan in de voedings- en drankenindustrie, dankzij de uitrol van de virtuele technologie over meerdere JBT oplossingen en de gevolgen van de aanhoudende COVID-19 pandemie. Door in realtime gegevens van systemen en machines te verzamelen en daarvan te leren, kan het iOPS-systeem potentiële problemen opsporen voordat ze problemen worden en zelfs de algemene efficiëntie van de operaties verbeteren.

JBT's iOPS Gateway maakt gebruik van real-time data zodat klanten een beter zicht hebben op wanneer machines preventief onderhoud nodig hebben op basis van cijfers in plaats van tijd, legt Auke Bouwense uit, JBT's Global Internet of Things (IoT) Commercial Manager voor Liquid Foods.

JBT-iOPS-767x421-A

De technologie, vervolgt hij, stelt klanten ook in staat een veel duidelijker beeld te krijgen van de werkelijke toestand van hun Overall Equipment Effectiveness (OEE). "Klanten hebben misschien het idee dat ze heel goed draaien, maar als je de hoeveelheid productie die de machine draait vergelijkt met andere machines, kom je er vaak achter dat de machine veel meer kan", zegt hij. "Het iOPS-systeem kan de werkzaamheden efficiënter maken en daarmee onze machines effectiever en uiteindelijk onze klanten winstgevender. Het zal JBT zelf ook in staat stellen om onze oplossingen verder te verbeteren."

JBT Level Filler

JBT's iOPS Gateway kan de efficiëntie van systemen in een hele faciliteit helpen verbeteren.

Meer efficiëntie
Een gebied van JBT waar het iOPS-platform al sterk aanwezig is, is bij JBT's leverancier van oplossingen voor versverwerking, FTNON. Het in Nederland gevestigde bedrijf heeft de technologie in een aantal van zijn systemen geïnstalleerd en Bouwense zegt dat klanten vaak merken dat ze meer efficiëntie kunnen bereiken. "Wat FTNON heeft ontdekt, is dat hun eigen klanten vaak denken dat hun machines goed draaien, maar als ze een iOPS-systeem inschakelen en naar de effectiviteit van de totale lijn kijken, merken ze soms dat ze nog niet eens op een derde van het totaal draaien", zegt hij.

Het iOPS-systeem, legt Bouwense uit, kijkt naar wat er in de machines gebeurt en welke producten er doorheen gaan, en stelt vast of er onnodige verspilling is tijdens het proces, of dat lekken of verkeerde configuraties leiden tot hogere energierekeningen. "De iOPS-technologie van JBT kan verliezen helpen verminderen en ook beter inzicht geven in waar klanten tijd verliezen", zegt hij.

Nu de COVID-19 pandemie uitbreekt en steeds meer bedrijven daardoor op afstand gaan werken, voegt Bouwense eraan toe dat een iOPS-integratie een algemeen, nauwkeurig beeld kan geven van de voedsel- en drankverwerkende activiteiten zonder dat men altijd persoonlijk aanwezig hoeft te zijn.

Meer informatie over JBT's iOPS oplossing