[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gFxEyBEmqg4&w=560&h=315]

In augustus 2019 kondigden JBT en SmartWash Solutions een Europese alliantie aan om de innovatieve combinatie van wetenschap, technologie en techniek van het Amerikaanse bedrijf aan te bieden aan verwerkers van vers gesneden producten over het hele continent. Hier vertelt Ewoud Buter, General Manager van SmartWash Solutions BV, hoe de technologie klanten helpt kosten te besparen en de voedselveiligheid te verbeteren.

In de afgelopen jaren is SmartWash Solutions BV actief geweest op de Europese markt en heeft meerdere succesvolle proeven uitgevoerd met indrukwekkende resultaten voor grote leveranciers in de Fresh Cut markt. Om het succes van hun producten te bewijzen, biedt SmartWash Solutions in samenwerking met de verwerker een gratis proef aan, waarbij beide partijen werken aan gemeenschappelijke doelen en benchmarks.

Tijdens dit proces levert SmartWash Solutions de apparatuur om de voedselveiligheidssystemen te verbeteren terwijl het ook een grondige evaluatie van het proces levert, waarbij vaak extra kostenbesparingen en operationele verbeteringen worden gevonden. In dit artikel zullen de voordelen en de waarde van de vele SmartWash-oplossingen worden onthuld als meer dan alleen een verbetering van de voedselveiligheid.

SmartWash screengrab

Kostenbesparingen
De meest directe behoefte van verwerkers is af te stappen van handmatige of semi-handmatige controle en bewaking van hun processen en voedselveiligheid. Automatisering is niet alleen een enorme factor in de verbetering van de voedselveiligheid, maar kan ook de kosten verlagen.

Technologie is vaak een onderbenut kostenbesparend instrument in de voedingsmiddelenindustrie, maar door het personeel af te leiden van het handmatig controleren van monsters kan de gegevensintegriteit worden verbeterd en het materiaal dat nodig is voor het controleren van monsters worden verminderd. In het verleden was er in veel fabrieken minstens één persoon in dienst om de waslijnen voortdurend te controleren op kritische controlepunten, wat één tot twee datapunten per uur per waslijn opleverde. Met realtime, geautomatiseerde controle en bewaking is het mogelijk om minstens 1800 datapunten per uur te verkrijgen, die allemaal uiterst nauwkeurig zijn dankzij een automatische kalibratieprocedure. Dit vertaalt zich in lagere arbeidskosten en impactvolle besparingen dankzij een betere procescontrole en extra feedback over de productieruns.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UXuTXhs6HLM&w=560&h=315]

Een ander veel voorkomend probleem heeft te maken met het beheer van het waswater in alle fasen van de wassystemen. In het verleden konden controllers de organische belasting niet aan bij primaire wasbeurten, waar producten het organische materiaal van het veld afwerpen of vaak de eerste wasfase na het maaien zijn. Nu, dankzij innovaties ingebouwd in de SmartWash-controllerook bekend als ASAP, kunnen deze hindernissen worden overwonnen en kunnen alle punten van potentiële door water veroorzaakte kruisbesmetting worden behandeld , zelfs onder de moeilijkste omstandigheden. Verwerkers die voorheen alleen de secundaire spoeling behandelden, behandelen nu ook continu de primaire spoeling. Dit is een enorme stap in het beperken van kruisbesmetting en het voorkomen van de perfecte storm.

Vaak ontdekt SmartWash tijdens proeven mogelijkheden voor operationele verbeteringen die aanzienlijke besparingen kunnen opleveren. Zo heeft een verwerker in de VS zijn operationele downtime verminderd door de ASAP-controllers van SmartWash Solutions te implementeren. Door minder water te lozen gedurende de dag kon de verwerker zijn productieschema in minder tijd afwerken en het totale waterverbruik verminderen. Een andere verwerker was in staat om tot 15% van het waterverbruik van de fabriek te verminderen. Door deze voordelen kunnen de kosten van het SmartWash-programma snel worden terugverdiend.

SmartWash-pictogrammen

Universeelcompatibel
Aangezien de ASAP unit een 'stand-alone' unit is die op wielen kan worden gereden en op elke waslijn kan worden aangesloten, kunnen de voordelen van het systeem op veel verschillende processen worden toegepast. Hoewel waslijnen van verschillende fabrikanten afkomstig kunnen zijn, belet of beperkt dit niet de mogelijkheden om waarde te vinden, aangezien SmartWash technici de tijd nemen om de lijn te evalueren tijdens een pre-installatiebezoek en ervoor zorgen dat de oplossingen bij het proces passen.

Meestal zijn de waslijnen klaar voor gebruik en in sommige gevallen zijn slechts kleine wijzigingen nodig, zoals een injectiepunt of pompaanpassingen. Sommige waslijnen zijn veel meer turnkey, zoals de door FTNON geproduceerde lijnen, omdat zij de nodige componenten kunnen toevoegen in hun bouwproces. Wij vinden dat dit zich vertaalt in een van de best presterende waslijnen in de industrie. Maar alle waslijnen kunnen worden uitgerust met de SmartWash-methode, met alle bijbehorende voordelen op het gebied van voedselveiligheid en bedrijfsvoering voor de verwerker.

smart-wash-oplossingen-ASAP-unit

Snel overgenomen
Zoals we allemaal weten, is buy-in op vloer niveau de sleutel om elke nieuwe technologie te laten werken. In het algemeen zijn wasmachinisten een moeilijk te overtuigen groep, omdat verandering vaak nieuwe spanningen met zich meebrengt in een toch al stressvolle omgeving. SmartWash Solutions heeft ondervonden dat de technologie snel wordt aangenomen en omarmd door het personeel op de werkvloer omdat het hun werkomgeving aangenamer maakt. Ze werken niet langer met chemicaliën en vaak worden de
lucht en het milieu in de faciliteit verbeterd.

Het management is doorgaans erg gevoelig voor de mening van hun vloertechnici en ze kunnen de buy-in soms niet geloven. Het gebruiksgemak maakt een groot verschil in de dagelijkse activiteiten van de werknemers op de vloer en de grotere toegankelijkheid van de gegevens stelt het management in staat de verbeteringen te controleren. Het is een win-win voor alle betrokkenen en dit vertaalt zich in een betere werkomgeving. Technologie kan een lastige zaak zijn in deze omgeving, maar ons doel is om alles gemakkelijker te maken voor het personeel en er tegelijkertijd voor te zorgen dat er 100% van de tijd een veilig product wordt geproduceerd, want we kunnen het ons niet veroorloven de consumenten teleur te stellen.

Drew McDonald, vice president voedselveiligheid bij Taylor Farms, gaf als commentaar: "SmartWash heeft ons in staat gesteld om gaten in het proces op te vullen met hun automatisering van gegevensverzameling en robuuste, continue controle. Hoewel voedselveiligheid de belangrijkste factor was bij de invoering van het SmartWash-programma, hebben we nog vele andere voordelen behaald, zoals minder waterverbruik, meer efficiëntie in de productie en een waardevol inzicht in de prestaties van meer dan 100 van onze wassystemen in de toeleveringsketen van Taylor Farms."

Vraag informatie aan over het organiseren van een gratis SmartWash proef in uw fabriek!