BPCS_IT

Pancho Purroy, JBT's EMENA Sales & Account Manager voor Citrus & Juice Processing Technologies en Sales Manager voor Liquid Foods Iberia, onderzoekt hoe duurzaamheid sinds het prille begin de kern vormt van JBT's innovaties op het gebied van voedselbewaring.

Al meer dan 100 jaar is JBT een belangrijke vernieuwer op het gebied van voedselconserveringstechnologie. Het bedrijf is er altijd van overtuigd geweest dat oplossingen voor voedselveiligheid en houdbaarheid een steeds grotere rol zouden spelen in de voedsel- en drankbevoorradingsketens over de hele wereld. Als gevolg daarvan heeft JBT in zijn geschiedenis veel geïnvesteerd in de toepassing van het breedste scala aan conserveringstechnologieën en doet dat nog steeds.

Vermindering van voedselverlies en voedselverspilling, zowel bij de productie als bij de consument, zal leiden tot een veiliger mondiaal voedselsysteem. Voor voedselproducenten is het belangrijk dat er geen productieverliezen en -retouren zijn; en consumenten willen de totale benutting van voedsel verbeteren. Afvalbeperkende strategieën en conserveringsmethoden kunnen nu op grote schaal worden toegepast, en daar is meer dan ooit behoefte aan.

Groene plant in gloeilamp silhouet op aarde achtergrond

Onnodige verspilling
Recente FAO Food Balance statistieken tonen aan dat de verliezen in de toeleveringsketen voor voedselgroepen zoals vlees, fruit en groenten ongeveer 5% van de productie van de binnenlandse leveringshoeveelheden bedragen
(Martindale, 2017). Hoewel deze voedselverliezen ongelooflijk belangrijk blijven, wordt door nationale agentschappen en overheidsdiensten gemeld dat de voedselverspilling van consumenten regelmatig 20% of meer van het gekochte voedsel bedraagt(Defra, 2017).

JBT gelooft dat het essentieel is om te blijven innoveren en oplossingen voor het bewaren van voedsel en dranken in te zetten, omdat bewezen is dat diepvriesvoedsel, houdbaarheidsvoedsel en gekoeld voedsel met verlengde houdbaarheid allemaal een vermindering van de verspilling laten zien en dus een positieve bijdrage aan de duurzaamheid van onze voedselvoorzieningssystemen.

De conservering van levensmiddelen en de beschikbare soorten voedselconserveringsmethoden kunnen dit vergemakkelijken omdat ze de voedselverspilling verminderen en het gebruik van levensmiddelen in de productie- en huiselijke omgeving verbeteren. Ook zullen ze bijdragen aan duurzaamheid gezien de feitelijke gegevens dat de productie van voedselafval de uitstoot van broeikasgassen en de koolstofvoetafdruk van voedselconsumptie verhoogt(Garnett, 2013; O'Rourke, 2014). Het is cruciaal om de vermindering van voedselverspilling te beschouwen als een resultaat van het gebruik van geconserveerde levensmiddelen, omdat eerder uitgevoerd onderzoek aantoont dat het ons kan helpen bij het bepalen van de duurzaamheid van maaltijden(Martindale, 2017).

Regenboogvruchten

Belang van conservering
Bevroren conserverings-, pasteurisatie- en sterilisatiemethoden kunnen zorgen voor een betere benutting van voedsel door de consument en voor minder voedselverspilling bij huishoudens. Uit een toenemend aantal onderzoeken blijkt dat conserveringsmethoden belangrijk zijn om de voedselverspilling bij de consument te verminderen en dat er verschillende factoren moeten samenwerken om de voedselverspilling met succes te verminderen. Uit onderzoek op de Britse markt waarbij het gebruik van vers en bevroren voedsel in huishoudens werd vergeleken, bleek bijvoorbeeld dat de hoeveelheid voedselafval bij de consument afhing van de conserveringsmethode. Het onderzoek toonde een vermindering van 47% in huishoudelijke voedselverspilling voor bevroren producten in vergelijking met verse producten(Martindale, 2014).

We moeten niet alleen kijken naar de waarde van voedselbewaring in huishoudens, maar ook bestuderen of productiefaciliteiten een efficiënt gebruik van hulpbronnen en continue beschikbaarheid realiseren(Tukker, 2015). JBT blijft voedselconserveringsmodellen ontwikkelen die controlepunten in de toeleveringsketen identificeren die de vermindering van voedselverspilling kunnen maximaliseren, en onderzoekt samen met haar wereldwijde en regionale klanten deze bredere effecten op het gebruik van voedselbronnen.

Een ander voorbeeld: conserveringstechnieken voor voedsel en dranken verbeteren de beschikbaarheid van buiten het seizoen geproduceerde producten, wat kan worden meegenomen in duurzaamheidsbeoordelingen van producten(Foster et al., 2014). Dit was inderdaad de reden waarom de conservering van groenten en fruit met behulp van traditionele inmaak- en osmotische methoden oorspronkelijk ontstond(Martindale, 2017).

JBT Avure

HPP-technologie (High Pressure Processing) van JBT Avure kan de houdbaarheid van producten verbeteren.

Veilige bevoorrading
De voordelen van voedselconservering zijn belangrijk, en een veilige voedselvoorzieningsketen is belangrijk voor de duurzaamheid als zij met meer veerkracht kan bieden wat de consument vraagt. Bewaarde levensmiddelen hebben een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van de mondiale voedselvoorzieningsketen en zonder dat zouden er in de landbouw en de verwerking meer voedselverliezen optreden.

Veel van de problemen met de voedselvoorzieningsketen die in het huidige onderzoek naar voedselverlies en voedselverspilling naar voren komen, bestaan niet bij conserven, omdat deze technieken leiden tot de langere houdbaarheid die veel initiatieven voor afvalvermindering nastreven(Parfitt et al., 2010). Bovendien voldoen invriezen, pasteuriseren en steriliseren aan de voorwaarden van de "clean label"-trends en zorgen ze vaak voor een betere controle over de porties in huis(Shove en Southerton, 2000). De "clean label" trend wordt nu duidelijk geïdentificeerd in retail omgevingen waar er eisen zijn voor ingrediënten etikettering die meer duidelijkheid biedt en communiceert over mogelijke allergenen geïntroduceerd in de verwerking en productie(Asioli et al., 2017).

Tot slot leidt het marktonderzoek ons ook naar de bredere vraag wat consumenten stimuleert om duurzamer te eten. Er wordt meer dan 23,4 miljoen ton voedselafval geproduceerd door huishoudens in de lidstaten van de Europese Gemeenschap(Bräutigam et al., 2014; Stenmarck et al., 2016). Een duurzaam dieet moet deze voedselverspilling tegengaan. Ambulante houdbaarheid, langere houdbaarheid in de koelkast en de aankoop van bevroren voedsel en dranken verminderen de voedselverspilling aanzienlijk en dit heeft belangrijke gevolgen voor het verstrekken van duurzame maaltijden en diëten aan de groeiende wereldbevolking.

JBT Duurzaamheid in Actie

1920

 • Introduceerde de Cooker Cooler. Vandaag de dag nog steeds een van de meest efficiënte oplossingen om ingeblikt voedsel te steriliseren.

1950

 • Introduceerde de eerste in-line sapcentrifuge. Vandaag de dag nog steeds de citruspers met de hoogste opbrengst en het minste afval op de markt.

1960

 • Introduceerde de eerste FLoFREEZE Freezer. Vandaag de dag nog steeds de benchmark in efficiënt, duurzaam IQF invriezen.
 • Introductie van de TASTE-verdamper, de meest efficiënte en energiezuinigste sapconcentraatoplossing ter wereld.

2000s

 • Meer dan 1000 UHT-lijnen wereldwijd geïnstalleerd.
 • 75% van alle citruspersen wereldwijd.
 • 50% van alle geretourneerde/ingeblikte levensmiddelen wereldwijd.
 • Meer dan 100 continu werkende sterilisatoren.

2020

 • Grootste assortiment oplossingen voor voedselbewaring/levensverlenging/ziekteverwekkers: thermisch en niet-thermisch, breedste spectrum.
 • iOPS IoT Platform: probleemoplossing en operationele procesverbeteringen, lijnefficiëntie.
 • Retorten: Warmteterugwinningssysteem; LESS; Energieterugwinningssysteem;
 • Water en chemicaliën verminderen: SmartWash; Chemtrol; Freshgard water recycling; Aurratech FIP.
 • Energieverbruik verminderen: ReGen-systemen voor pasteurisatie en koeling; Hi2 Flex; Smart Dryer; RPS; ERS; IceGen.
 • Afval verminderen: Aseptica; HPP; FTNON Geautomatiseerde kernverwijdering; SafeTraces