JBT zonnepanelen_klein

JBT's vestiging in Sint Niklaas, België, is bijna klaar met een van de meest ambitieuze duurzaamheidsprojecten van het bedrijf, met de installatie van meer dan 1.000 zonnepanelen die - eenmaal in bedrijf - goed zullen zijn voor 25% van het totale energieverbruik van het 260.000 sq ft centrum. Het project is het resultaat van maanden van zorgvuldige planning en maakt deel uit van een grootschalige actie om Sint Niklaas en andere, oudere JBT-faciliteiten in lijn te brengen met JBT's algemene duurzaamheidsstrategie voor 2020.

Het interne energieactieplan van JBT maakt deel uit van de duurzaamheidsstrategie en omvat substantiële werkzaamheden om het gebruik van verwarming, brandstof en elektriciteit op locaties zoals Sint Niklaas te verminderen. Als onderdeel van het plan wordt ook oudere dakbedekking op de site vervangen en verbeterde isolatie toegevoegd; een inspanning die tot nu toe heeft geholpen om de verwarmingskosten van Sint Niklaas met ongeveer 150.000 dollar per jaar te verlagen.

JBT Sint Niklaas 2

Zonnepanelen bij JBT Sint Niklaas, België

"In Sint Niklaas zitten we in een zeer grote, maar oude faciliteit, dus hebben we de afgelopen jaren de schil en de dakbedekking gerenoveerd, en dat heeft ons de gelegenheid gegeven om ook zonnepanelen te plaatsen", legt HSE- en Facility Manager Jan Vangansbeke uit. "Hier in Sint Niklaas zijn we gevestigd in een woonwijk en in die context willen we zorgvuldig rekening houden met de omgeving en ons Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen."

De installatie van in totaal 1.048 zonnepanelen, die in totaal 330 KWp of ongeveer een kwart van het totale energieverbruik van de faciliteit per jaar kunnen opwekken, impliceerde vanaf het begin een nauwe communicatie tussen alle partners, wat uiteindelijk heeft bijgedragen tot zeer goede resultaten, aldus Vangansbeke.

JBT Sint Niklaas 1

Zicht op de onlangs geïnstalleerde zonnepanelen van JBT Sint Niklaas

Het project was echter niet zonder uitdagingen. "We hebben geïsoleerde, stalen daken met daartussen aansluitende flexi-panelen voor meer natuurlijk licht, maar die vormden een gevaar tijdens de installatie," legt hij uit. "Wat we deden was gegalvaniseerd gaas aanbrengen - zoals ze ook in beton gebruiken - dat aan het dak werd bevestigd zodat de zonnepanelen veilig konden worden geïnstalleerd en onderhouden."

In de toekomst zal JBT volgens Vangansbeke blijven werken aan de ruwbouw van het gebouw in Sint Niklaas, waarbij de resterende, oudere dakbedekking geleidelijk zal worden vervangen als onderdeel van het algemene streven naar een duurzamer gebruik van verwarming en elektriciteit op de site. Andere toekomstige initiatieven omvatten de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Meer informatie over JBT en duurzaamheid