Heinrich Zandberg is de Chief Operating Officer van High Pressure Processing (HPP) South Africa, een bedrijf - bekend als toller - dat JBT Avure HPP-technologie beschikbaar maakt voor kleine tot middelgrote voedsel- en drankverwerkers. In een exclusief interview dat oorspronkelijk werd gepubliceerd in Avure's Bon Appetit nieuwsbrief, legt Zandberg uit hoe hij voor het eerst betrokken raakte bij HPP en waarom de technologie snel terrein wint in Zuid-Afrika.

HPP Zuid-Afrika_klein

(l-r) Heinrich Zandberg, Willie Brand en Claudio de Freitas van HPP South Africa.

V: Hoeveel jaar werkt u al met HPP-technologie?

Heinrich Zandberg (HZ): Het is nu drie jaar geleden, maar onze eerste installatie was in het eerste kwartaal van 2017. Ik ging naar de Universiteit van Pretoria en studeerde twee jaar Investment Management, waarna mijn ondernemersgeest me in zijn greep kreeg en ik stopte. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik in Zuid-Afrika in de HPP-industrie ben gaan werken.

V: Waarom besliste High Pressure Processing South Africa om een JBT Avure HPP machine te kopen?

HZ: In het begin deed ik veel onderzoek naar HPP en HPP-apparatuur. Het was duidelijk dat de JBT Avure HPP-apparatuur een betere reputatie had en dat het vat zelf meer dan 250.000 cycli meegaat, terwijl de op één na beste optie slechts 80.000 cycli meegaat. Om die reden, en vanwege de lagere bedrijfskosten van de JBT Avure apparatuur, was het logisch om voor de JBT Avure machines te kiezen voor ons business model (Tolling).

V: Hoe lang is HPP in Afrika al een voedselveiligheidstechniek?

HZ: HPP bestaat nu ongeveer negen jaar in Zuid-Afrika, maar het werd pas onlangs populair voor voedselveiligheid vanwege de Listeria-uitbraak die we in 2018 hadden. Daarvoor werd HPP vooral gebruikt op avocadopulp.

V: Zijn er andere populaire voedingsmiddelen, die uniek zijn voor Afrika, die met HPP worden verwerkt?

HZ: Wij hebben een product dat Weense worst heet en dat volgens mij uniek is voor Zuid-Afrika. Het is voornamelijk gemaakt van MDM-varkensvlees (mechanisch uitgebeend vlees), en het is een goedkope bron van eiwitten voor een groot deel van onze bevolking.

V: Wat zijn volgens u, als HPP Toller, de drie belangrijkste redenen voor de snelle groei van HPP?

HZ: In Zuid-Afrika zou de top drie redenen zijn:
1. De toenemende vraag naar voedselveiligheid van detailhandelaren en de vermindering van zout in producten zoals verwerkt vlees en gesneden vlees.
2. Productlijnen die voorheen niet mogelijk waren zonder HPP - bijvoorbeeld koudgeperst sap in winkelruimtes.
3. De kosten van HPP-apparatuur maken het zelfs voor grote bedrijven in Zuid-Afrika bijna onbereikbaar, dus het Tolling-model opent veel deuren voor hen.

V: Welke HPP-producten heeft u in uw koelkast?

HZ: Weense worstjes (mijn kinderen en ik vinden ze lekker als hotdog), koudgeperste sappen, avocadopulp en guacamole!

Meer informatie over JBT Avure en HPP