[vimeo 324242037 w=640 h=360]

JBT FTNON heeft de volledige commerciële introductie aangekondigd van de CoreTakr CTI Series 3, een innovatief robotsysteem dat gebruik maakt van geavanceerde 3D-cameratechnologie om nauwkeurig en snel ongewenste kernen te verwijderen uit slakroppen die worden gebruikt in de versgesneden en kant-en-klare segmenten. De CoreTakr Series 3 units zijn de eerste die op grote schaal commercieel beschikbaar worden gemaakt na uitgebreide productietests met klanten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

De CoreTakr, die 1500 kroppen sla per uur kan verwerken en automatisch ontkernt zonder dat er een andere medewerker aan te pas komt dan een enkele operator, verhoogt de opbrengst met 3-9%, terwijl hij tegelijkertijd de veiligheid in de fabriek aanzienlijk verbetert en een extra barrière vormt tegen zieke producten.

"De machine werkt met behulp van 3D-camera's en geavanceerde robottechnologie," legt Wilco Fauth, Global Product Line Director voor JBT FTNON, uit. "IJsbergsla valt automatisch in het systeem zonder dat er mensen aan te pas komen. Een 3D-camera bekijkt de sla en bepaalt waar de kern zit en hoe groot die is. De sla gaat dan in de snijmachine die de kern uiterst nauwkeurig verwijdert."

 

Verbeterde veiligheid
Elke krop sla wordt extra visueel gecontroleerd voordat hij in de snijmachine wordt geplaatst. Eenmaal in de machine gebruikt het systeem twee scherpe klinische messen om ervoor te zorgen dat alleen het ongewenste deel van de sla wordt verwijderd.

Hygiëne is een ander belangrijk element van de CoreTakr: de machines zijn ontworpen voor dagelijkse reiniging volgens de strenge normen voor voedselveiligheid (CE 2004/1935).

Een ander voordeel is volgens Fauth dat de CoreTakr zieke producten kan identificeren en verwijderen. "Op het moment dat de CoreTakr een zieke sla tegenkomt, wordt deze verwijderd om te voorkomen dat deze door het systeem gaat", zegt hij. "Dit verbetert de voedselveiligheid in de hele fabriek enorm en stelt klanten in staat een volledig beeld op te bouwen over het hele jaar, zodat ze feedback kunnen geven aan de teler of het zaadbedrijf." Dit, vervolgt Fauth, is vooral belangrijk voor veilige, vers gesneden salades in zakken of dozen, bestemd voor verkoop in de gekoelde sectie van supermarkten.

FTNON sla - Heemskerk Fresh & Easy

Voortdurend engagement
De betrokkenheid van JBT FTNON bij CoreTakr eindigt echter niet bij de aankoop van het systeem, maar blijft
tijdens de levensduur van de machines bestaan. FTNON bewaakt de CoreTakr units op afstand om tijdig service en onderhoud te plannen en ervoor te zorgen dat de machines effectief werken. De enorme hoeveelheden gegevens die de CoreTakr produceert - tot een terabyte per eenheid per dag - worden door FTNON op afstand verzameld, geanalyseerd en met de klant gedeeld.

De eerste exemplaren van de Serie 3 CoreTakr CTI zijn inmiddels geïnstalleerd bij klanten in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk.

Meer informatie over de CoreTakr