Het FLEX-ID Labeling System van JBT is een snelle, innovatieve oplossing voor producenten van groenten en fruit die de efficiëntie kan verhogen en de traceerbaarheid kan verbeteren. Nu producenten onder druk staan om de kosten te drukken en tegelijkertijd de dreiging van voedselgerelateerde ziekten aan te pakken, is het systeem niet alleen een zeer efficiënte etiketteringsoptie, maar ook een middel om problematische zendingen op te sporen.

JBT Product Development Engineer Jonathan Stokes, die betrokken was bij de ontwikkeling van het systeem, legt uit dat FLEX-ID helpt bij het verkrijgen van variabele en traceerbare gegevens op een individueel stuk fruit. Het is ook in staat om de etiketteersnelheden te halen die klanten willen bereiken.

In plaats van een typische snelheid van 600-700 stuks fruit - of bekers - per minuut, kan FLEX-ID 1.000 stuks fruit per minuut etiketteren, wat Stokes beschrijft als zijnde aan de "echt hoge kant" van wat etiketteersystemen kunnen bereiken.

etikettering

Effectieve traceerbaarheid
Het vermogen van FLEX-ID om een flexibel, gebruiksvriendelijk etiketteersysteem te leveren is echter het belangrijkste verkoopargument voor de technologie. FLEX-ID stelt klanten in staat hun eigen etiketindeling te maken en helpt bij het bijhouden van de herkomst van individuele producten door het toevoegen van een partijcode en standaardgegevens zoals de PLU-code (Price Look-Up) en de hoeveelheid.

"Ons systeem houdt de partijen bij," legt Stokes uit. "Laten we zeggen dat het 14 december is en u citroenen gebruikt, en vier maanden later wordt er iemand ziek. Ze kunnen de citroen die de persoon ziek maakte herleiden tot de partij en een bepaald tijdstip, en dat wordt teruggeroepen."

Met naar schatting 48 miljoen zieken en 3.000 doden per jaar in de VS als gevolg van door voedsel overgedragen ziekten, benadrukt Stokes dat er duidelijk behoefte is aan effectieve opsporing en isolatie van mogelijk besmette producten.

jbt_flex-id_labels

Tijdwinst
FLEX-ID stelt klanten ook in staat om aanzienlijke tijdsbesparingen en logistieke besparingen te realiseren doordat het handmatig vervangen van etiketten niet meer nodig is. "Stel dat ik grote citroenen verwerk met een eigen PLU-nummer, en halverwege de dag schakel ik over op kleine citroenen met een ander PLU-nummer", zegt Stokes. "Normaal gesproken moet dan iemand naar de machine lopen, die etiketten eraf trekken, een nieuwe cassette met de nieuwe etiketten pakken, die op de machine plaatsen en controleren of alles goed is, en dat kost tijd."

jbt_flex-id_scherm

"Deze etiketten zijn voorgedrukt, dus ze hebben geen traceerinformatie. Met het FLEX-ID systeem ga je naar je computer, schakelt over naar lopende kleine citroenen, voert de PLU-code en het partijnummer in en het systeem beëindigt de vorige partij, houdt bij wanneer die partij is gestopt, registreert de nieuwe partij en stuurt het nieuwe etiket.

"Vanuit logistiek oogpunt bespaart dit ook op het op voorraad hebben van rollen van 40 of 50 verschillende etiketten."

Download de JBT FLEX-ID brochure

JBT zal FLEX-ID, naast andere oplossingen voor de verssector, uitlichten op Fruit Logistica 2019 van 6 tot 8 februari in hal 3.1, stand D-03.