JBT's onlangs overgenomen FTNON fresh-cut machinery business heeft de lancering aangekondigd van twee oplossingen die het leven van verwerkers van uien en paprika's moeten vergemakkelijken. Beide oplossingen zijn ontwikkeld met gemakkelijk te reinigen functies die voldoen aan de hoogste hygiënische normen.

De twee systemen, die door FTNON zijn geïntroduceerd tijdens de recente open week voor klanten, die van 29 oktober tot en met 3 november in Horst werd gehouden, leggen niet alleen de nadruk op effectiviteit en betrouwbaarheid, maar vooral ook op gebruiksgemak en reinigbaarheid.

Reinigingsfactor
De nieuw gelanceerde FTNON Paprika Ontstopper, ontworpen om zeer hygiënisch en volledig reinigbaar te zijn, is ontwikkeld om kernen en problematische zaden van paprika's op de meest efficiënte manier te verwijderen, terwijl hij ook een kleine voetafdruk achterlaat.

Volgens Lars Heuvelmans van FTNON verwijdert de compacte machine, die twee paprika's tegelijk kan verwerken, met behulp van pneumatische steekapparaten het midden van de paprika's, waarna een hogedrukluchtsysteem de resterende zaden verwijdert. Resterende zaden, stelen en kernen worden vervolgens buiten de machine verwijderd met behulp van een schraper.

De JBT FTNON Zoete Peper Ontstopper

De JBT FTNON Zoete Peper Ontstopper

In de volgende stap worden de ontpitte en schoongemaakte paprika's in de lengte in stukken gesneden door een mechanisch segmenteerstation, waardoor de paprika's in helften, kwarten of achten kunnen worden verdeeld.

Maar naast de efficiëntie is een belangrijk kenmerk van de decorateur zijn reinigbaarheid. "Alle delen van de machine zijn gemakkelijk toegankelijk - je schuift de trommel eruit en je hebt toegang tot de binnenkant, de boren en de messen", legt Heuvelmans uit. "Als je naar een paprika kijkt, zitten er binnenin veel kleine zaadjes die in elk onderdeel van de machine terechtkomen, dus de reinigbaarheid is een heel belangrijk kenmerk."

De JBT FTNON magnetische uienschiller

De JBT FTNON magnetische uienschiller

Lagere kosten
Ontwikkeld door FTNON in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Gills Onions en het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). FTNON Magnetische Uienschiller richt zich op opbrengst, hygiëne en gemak. Het ontwerp, de onderdelen en de materialen zijn speciaal geselecteerd om ervoor te zorgen dat de machine op alle punten een zeer hoge score behaalt.

Door gebruik te maken van supermagnetisme maakt het systeem draden, buizen, riemen en veren overbodig, waardoor een machine ontstaat met wrijvingsloze onderdelen, wat de onderhoudskosten enorm drukt.

Nu de hygiëne-eisen in de voedingssector steeds strenger worden, is volgens Heuvelmans ook het reinigingsgemak een belangrijk kenmerk van de roestvrijstalen Magnetische Uienschiller. Afval en geschild product worden in een zo vroeg mogelijk stadium gescheiden, wat betekent dat het risico dat verontreiniging of afvalschil in andere delen van de machine terechtkomt, sterk wordt verminderd. Volgens Heuvelmans maken beide een groot verschil, niet alleen voor de verbetering van de hygiëne, maar ook voor de algemene reinigbaarheid.

Klik voor meer informatie over FTNON oplossingen