Oranje etiketten-1

Perricone Farms uit Californië is een succesverhaal dat al twee decennia in de maak is. Opgericht in de jaren '90 door een gerenommeerde citruskweker en verpakker, is het bedrijf sindsdien uitgegroeid tot een toonaangevende sapverwerker en marketeer, beroemd om de kwaliteit en herkomst van zijn ingrediënten. JBT heeft - zoals Perricone graag erkent - een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling en het daaropvolgende succes van het bedrijf, door het bedrijf te helpen zijn sapopbrengst met 20% te verbeteren en op te treden als partner in een vruchtbare relatie die tot op vandaag voortduurt.

Bob Rovzar, CEO van Perricone Farms, is goed geplaatst om getuige te zijn van de evolutie van het bedrijf in Beaumont, Californië, sinds het bijna twee decennia geleden begon met zijn sapverwerkingsbedrijf. Het eerste contact van het bedrijf met JBT kwam eind jaren negentig tot stand onder leiding van JBT's North America Director of Sales Donn Sabato die wat Rovzar beschrijft als "een kleine sapfabriek in Zuid-Californië" benaderde. "In die tijd verbleekte onze fabriek in vergelijking met grotere sapbedrijven in de VS, vooral in het westen," herinnert Rovzar zich. "Maar zelfs in die begindagen heeft JBT ons altijd behandeld als een gewaardeerde klant en tijd met ons doorgebracht. Ze waren een waardevolle partner toen we het bedrijf opbouwden."

20180607_perricone-farms_0376.jpg

Technische expertise
Perricone Farms werd als sapbedrijf voor het eerst opgericht door de huidige directeur
Joe Perricone's vader Sameen industrieel icoon die destijds een grote teler en verpakker van verse citrusvruchten was. De overstap naar sap vond plaats nadat Perricone een klein sapbedrijf - en klant van Perricone - had overgenomen dat met financiële problemen kampte.

De sapcentrifuge begon serieus met vier JBT extractors, plus twee niet-JBT-machines - een uitneemsysteem en een gebruikte finisher. "JBT leverde technische expertise en legde uit hoe we de machines moesten uitpakken en instellen en hoe we de maximale opbrengst konden halen uit een fabriek met meerdere fruitsoorten", zegt Rovzar. Het bedrijf, herinnert hij zich, had ook een geïmproviseerde sorteermachine die was gemaakt van reserveonderdelen.

Cool Trailer shot-1

Ontwikkeling van de markt
Rozvar zegt dat Perricone in zijn begindagen voor 90% gericht was op de productie van sinaasappelsap, en hoewel dat nog steeds belangrijk is, heeft het bedrijf met de ontwikkeling van de markt een veel bredere basis van sappen ontwikkeld. Sinaasappelsap is tegenwoordig
goed voor ongeveer 50% van de productie van Perricone, terwijl de andere helft afkomstig is van citroenen, limoenen, grapefruit en mandarijnen. Deze sappen worden verkocht aan restaurants en hotels in het hogere segment, aan de detailhandel onder het Perricone Farms-label of aan merken van detailhandelaren, en in mindere mate aan distributeurs van voedingsmiddelen en verwerkers van voedingsingrediënten.

Hoewel de meeste sappen van Perricone Farm in het westen van de VS worden verkocht, is het bedrijf recentelijk begonnen met de export naar het Verre Oosten en enkele volumes naar Mexico. "In Californië is het meeste fruit bestemd voor de verse markt, maar omdat we deel uitmaken van de Perricone-familie, hebben we toegang tot fruit in het seizoen en profiteren we ook van onze nabijheid tot Mexico tijdens de wintermaanden," zegt Rovzar.

20180607_perricone-farms_0188.jpg

Sprong voorwaarts
Wat Perricone echt heeft geholpen om een commerciële sprong voorwaarts te maken, zegt Rovzar, was de verhuizing naar een
speciaal gebouwde nieuwe faciliteit met aanzienlijke hulp en assistentie van JBT. "Met de hulp en ondersteuning van JBT konden we onze sapextractie volledig herbouwen en opnieuw uitvoeren zonder onze bestaande extractielijn stil te leggen", legt hij uit. "Dit was belangrijk omdat we 365 dagen per jaar sap extraheren.

"JBT en Perricone zeiden jarenlang dat de extractielijn niet kon worden vervangen zonder de bestaande operatie stil te leggen, maar JBT vond een manier om beide lijnen een maand lang gelijktijdig te laten draaien terwijl de nieuwe operatie werd opgezet. Door de hulp van JBT konden we onze klanten een naadloze overgang bieden en dat hadden we niet kunnen doen zonder de steun, toewijding en betrokkenheid die we van JBT kregen, van de ingenieurs tot het topmanagement."

WEB_IMAGE_7

"Het proces werkt wanneer de klant je informatie overneemt en de veranderingen en/of suggesties implementeert", legt Donn Sabato van JBT uit. "Perricone heeft de informatie die wij hen voorlegden, overgenomen en onder leiding van Bob en Joe in praktijk gebracht. Daarom is Perricone de afgelopen jaren zo spectaculair gegroeid onder leiding van Joe en Bob - ze zijn actiegericht en werken hun plan uit."

20180607_perricone-farms_0348.jpg

Prognoses overtreffen
Perricone verhuisde naar de nieuwe faciliteit en implementeerde de nieuwe extractielijn met het partnerschap en de hulp van JBT, met als resultaat dat de oorspronkelijke prognose ruimschoots werd overtroffen. "We
verbeterden onze opbrengst met 15-20% in vergelijking met de oorspronkelijke prognose van 8-10%", zegt Rovzar. "Het stelde ons in staat te profiteren van de mogelijkheid om het fruit te extraheren wanneer het beschikbaar is en een concurrerende positie op de markt te verwerven. Doordat we 20% meer sap kunnen winnen, zijn we nu beter in staat onze klanten tevreden te stellen met sap dat voorheen verloren ging."

Perricone heeft vandaag acht extractors, twee gloednieuwe finishers en een sorteermachine - allemaal afkomstig van JBT. Het bedrijf investeert ook in een nieuw, door JBT ondersteund systeem voor het lossen van fruit, dat aanzienlijke ondersteuning zal bieden bij de effectieve behandeling van fruit tot en met het laden in tanks voor verwerking. JBT heeft ook geholpen bij het opzetten van een citrusolieterugwinningssysteem in de fabriek. "We kijken optimistisch naar andere mogelijkheden om in de toekomst met JBT samen te werken", voegt Rovzar toe. "JBT is onze eerste keuze voor samenwerking."

Meer informatie over Perricone Farms

Meer informatie over JBT's sapoplossingen