JBT Avure

Het verhaal van het ontstaan van HPP Fresh Florida, de toonaangevende dienstverlener op het gebied van High Pressure Processing (HPP), gaat terug tot een partijtje golf op een Thanksgiving tussen de oprichters van het bedrijf, Keith Sirois en Peter O'Hara. Sirois, professionals uit de horeca met samen 80 jaar ervaring, vertelde enthousiast over een bezoek aan een salsafabriek van een vriend in Michigan.

De eigenaar van een bedrijf genaamd Garden Fresh FoodsSirois' vriend gebruikte HPP met veel succes voor salsa's. "Ik was er helemaal weg van", herinnert Sirois zich. "Ik had het gevoel dat dit de toekomst van voedsel was."

HPP revolutie
HPP, een technologie ontwikkeld door JBT's Avure Technologies business, kan vloeibare levensmiddelen langer houdbaar maken met een minimale impact op smaak, textuur of voedingswaarde. Het systeem pasteuriseert vloeibare voedingsmiddelen in flexibele verpakkingen door ze te onderwerpen aan koud water onder extreem hoge druk - 87.000 pond per vierkante inch of 6.000 BAR - waardoor ziekteverwekkers, zoals salmonella, listeria of E.coli, worden geïnactiveerd.

"HPP stelt levensmiddelenfabrikanten in staat om conserveringsmiddelen uit levensmiddelen te halen," legt Sirois uit. "Het geeft kleinere bedrijven ook de kans om hun markt uit te breiden, en dat is wat Garden Fresh Foods deed. Ze kochten een kleine HPP-machine en verscheepten ineens over de hele wereld. Van een klein bedrijfje dat salsa naar kruidenierswinkels bracht, exporteerden ze naar Azië en andere plaatsen."

Hoe HPP werkt_Avure

Ondersteuning door JBT
O'Hara was net zo enthousiast, dus gingen de twee op zoek naar een locatie in Florida. Uiteindelijk vonden ze een geschikt gebouw in de stad Bartow. "We zaten ons hele leven al in de voedingssector, dus
we begrepen dat er een verschuiving plaatsvindt in de voedingssector en in wat mensen willen eten," zegt Sirois.

HPP Fresh Florida levert verschillende ondersteunende diensten, zoals etikettering, datumcodering en verpakking, maar HPP blijft de hoofdactiviteit, waarbij wordt gewerkt met leveranciers en producten, waaronder vlees, zeevruchten, sap, salsa, hummus en dips. "Er is een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen die met HPP kunnen worden behandeld en we doen ze allemaal", legt Sirois uit.

"Natuurlijk zijn er bepaalde levensmiddelen die niet geschikt zijn voor HPP, en er zijn enkele controlerende factoren wat betreft de verpakking - je kunt geen glas of blik door HPP halen - maar een enorm aantal levensmiddelen is geschikt."

JBT Avure op ProPak Azië

De relatie van HPP Fresh Florida met JBT begon toen het bedrijf informeerde naar de bestelling van zijn eerste Avure HPP-machine en is sindsdien blijven bestaan. "We hebben een geweldige relatie met JBT", zegt Sirois. "Ik had vanaf dag één het gevoel dat we partners waren."

Het bedrijf gebruikt momenteel de grootste machine van JBT Avure, de AV40X, voor HPP-verwerking, maar heeft de leidingen en funderingen gelegd voor een tweede eenheid, die Sirois volgend jaar verwacht te bestellen om aan de groeiende vraag te voldoen.

Over het algemeen zegt hij dat de feedback van klanten op de technologie zeer enthousiast is en dat er bijna dagelijks nieuwe klanten bijkomen. "Wat we merken is dat een bedrijf ons ontdekt via hun relatie met JBT, en ineens praat ik met hen en dan krijg ik telefoontjes van mensen die ze hebben gebeld en over ons hebben gesproken, dus het is erg spannend," voegt Sirois eraan toe.

Bezoek HPP Fresh Florida HIER

Meer informatie over JBT Avure en HPP-technologie