JBT heeft een technologische doorbraak geïntroduceerd voor statische 1800mm Steam Water Spray (SWS) retorts, het Low Energy Suction System (LESS), dat aanzienlijke energiebesparingen kan opleveren voor voedselverwerkers door het watervolume van de retort tot 45% te verminderen. De bolt-on oplossing, die kan worden toegevoegd aan bestaande en nieuwe JBT retorts, bespaart energie door de verwarmings- en koelingskosten per proces te verlagen door het gebruik en hergebruik van een veel beperkter volume water. In feite verwachten de meeste bedrijven een return-on-investment binnen twee jaar, puur gebaseerd op energiebesparingen.

Volgens Rick Wilson, JBT's Global Product Line Director for Retort & Rotary, is het systeem gebaseerd op het concept van minder is meer. "In een statische retort brengt het water de energie over op het product - als je dat watervolume kunt halveren en meerdere cycli per dag kunt draaien, bespaar je enorm veel energie bij het verwarmen en koelen van het water gedurende de levensduur van de retort," legt Wilson uit.

Het systeem maakt gebruik van een speciale verdeelde afzuiging die het water in de retort laat circuleren , terwijl het niveau hoog genoeg blijft om complicaties, zoals pompcavitatie, te voorkomen.

Lees HIER meer over hoe het Low-Energy Suction System werkt.

"Met minder water om te verwarmen en te koelen, bespaar je niet alleen stoom, maar ook op ketelchemicaliën, de hoeveelheid condensaat die je in de afvoer moet doen, en er is minder koelwater nodig aan de koelzijde," zegt Wilson. "Als je een koeltoren hebt, hoef je die minder te laten draaien, dus het bespaart energie om al dat water te koelen."

Wilson schat dat de investering in het systeem binnen anderhalf tot twee jaar kan worden terugverdiend op basis van de energiebesparingen, wat betekent dat de oplossing voor veel bedrijven een "no-brainer" is.

"Het is onze bedoeling om LESS op bestaande 1800mm-retorts aan te brengen", voegt hij eraan toe. "We hebben honderden retorts die we achteraf kunnen aanpassen en ook nieuwe mogelijkheden. We hebben er tot nu toe vier verkocht in de VS en drie in Azië, dus LESS begint nu van de grond te komen."