Klanten meer flexibiliteit bieden bij continue sterilisatie is een voortdurende uitdaging voor Rick Wilson, JBT's Global Product Line Director voor Retort & Rotary, als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe systemen en oplossingen die voldoen aan de behoeften van de klant. Wilson, die toezicht houdt op onderzoek en ontwikkeling in het segment, zegt dat de primaire focus ligt op systemen die niet alleen sneller steriliseren, maar ook de productkwaliteit en doorvoer verbeteren.

Naast de verantwoordelijkheid voor technische verkoopondersteuning zijn Wilson en zijn team gericht op zowel de ontwikkeling van nieuwe producten als de verbetering van bestaande systemen in JBT's roterende en retort productportfolio.

Aan de roterende kant zijn de belangrijkste producten de Roterende Druksterilisator - die vooral bestemd is voor ronde metalen blikken die onder druk moeten worden gesteriliseerd - en de Roterende Atmosferische Sterilisator voor de sterilisatie van producten met een hoog zuurgehalte, zoals paprika's in pekel of tomaten in saus.

Retort heeft intussen twee belangrijke productgebieden - die waarbij een statisch proces wordt gebruikt voor producten die geen baat hebben bij agitatie, zoals tonijn in een zakje, en die waarbij dat wel het geval is, zoals zuivel.

In de tweede categorie heeft JBT een systeem - uniek op de markt - genaamd de SuperAgi Agitating Batch Retort, een gepatenteerd product, dat gebruik maakt van sproeikoppen die in de haspel zijn gemonteerd; een kenmerk dat een superieure temperatuurverdeling biedt in vergelijking met andere agerende retorten.

De SuperAgi Agitating Batch Retort: bewezen JBT ontwerpen zorgen voor eenvoudig onderhoud.

KLIK VOOR MEER INFORMATIE OVER JBT'S ROTARY & RETORT ASSORTIMENT

JBT's strategie
Wilson zegt dat de strategie van JBT is om systemen te ontwikkelen die de kwaliteit van het gesteriliseerde product verbeteren en tegelijkertijd de verwerkingscapaciteit verhogen.

"Er zijn hoofdzakelijk twee manieren om dat te doen," legt hij uit. "Je verwarmt het product sneller (tot sterilisatietemperatuur) en/of je koelt het product sneller. Alles wat wij proberen te ontwikkelen zijn manieren om die cyclus te verkorten. Door dat te doen wordt de voedselkwaliteit over het algemeen verhoogd en de verwerkingscapaciteit verhoogd omdat je meer kunt verwerken op een bepaalde dag."

JBT heeft momenteel verschillende producten in ontwikkeling die hopelijk zullen helpen deze doelstellingen te bereiken door zowel de capaciteit te verhogen als het totale proces te verkorten. Deze, onthult Wilson, betreffen ofwel het optimaliseren van het agitatieproces of het combineren van verschillende, complementaire technologieën. "De uitdaging is het product zeer snel op te warmen, dus we kijken naar technologieën waarmee we dat kunnen doen", zegt hij. "Deze producten liggen aan onze horizon voor 2018."

De andere focus van JBT, vervolgt Wilson, is het onderzoeken van de mogelijkheden die het Internet of Things (IoT) biedt om een completer beeld van de operatie te geven en via analyses de algehele efficiëntie van de conservenlijn te verbeteren. "Klanten zijn op zoek naar flexibiliteit in continue sterilisatie en dat is wat we proberen te bereiken," voegt hij eraan toe.

DOWNLOAD HIER DE WHITE PAPER VAN JBT OVER CONTINUE STERILISATIE