[vimeo 258235608 w=640 h=360]

De JBT Hydromatic® is een van de best verkochte systemen in de JBT catalogus en het is niet moeilijk om te zien waarom: de capaciteit van het systeem om continu te werken gedurende vele dagen, na een eerste verhitting - en de mogelijkheid om producten intern te steriliseren en te koken - betekent dat het effectief voedsel- en drankverwerkers aanzienlijke hoeveelheden tijd, geld, energie en vloeroppervlak kan besparen.

Albert-Frans Brouwer (Nederland), JBT's Product Line Director voor hydrostatische sterilisatie, heeft de effectiviteit van het systeem met eigen ogen gezien en zegt dat het consequent belangrijke voordelen heeft laten zien ten opzichte van andere, eveneens gevestigde sterilisatieoplossingen.

Zoals Brouwer uitlegt, kan het merk Hydromatic worden toegepast voor een verscheidenheid aan toepassingen, die allemaal worden aangedreven door één belangrijke factor: het hydrostatische principe, waarbij sterilisatie plaatsvindt door middel van stoom of oververhit water.

KLIK HIER OM MEER TE LEZEN OVER DE JBT HYDROMATIC

Sterilisatietechnieken op basis van stoom of water maken gebruik van warmte die onder een bepaalde druk in een vat wordt opgesloten om te zorgen voor uniforme verwerkingsomstandigheden. Batch retort systemen worden meestal gebruikt voor kleinere volumes waarbij manden in een vat worden geladen waarna een deur wordt gesloten en het gehele vat wordt verwarmd en gekoeld. In het geval van de Hydromatische sterilisatorwerkt het systeem door het gebruik van een centrale toren waarin stoom wordt opgeslagen. Deze stoomtoren gaat vergezeld van twee torens, links en rechts met elkaar verbonden, die beide een kolom water bevatten van 15-20 meter hoog, die als waterslot fungeert.

Volgens het hydrostatische principe wordt de stoom in de gesteriliseerde zone (rood) in evenwicht gehouden door de twee waterkolommen

Het grootste voordeel van dit systeem, zegt Brouwer, is dat het door het gebruik van een waterslot producten continu in de sterilisatiekamer kan trekken, terwijl de aangesloten waterkolommen worden gebruikt om het product als eerste stap in het sterilisatieproces voor te verwarmen en het product na de sterilisatie af te koelen.

"Deze capaciteit voor continue verwerking is wat de Hydro-sterilisator zo uniek maakt," legt hij uit. "Dit is een enorm voordeel ten opzichte van batch-type sterilisatoren." Omdat het systeem 24/7 kan draaien, hoef je het hele systeem maar één keer te verwarmen, waarna het op een stabiele temperatuur blijft en er alleen energie wordt gebruikt om het product te verwarmen. "We kunnen de warmte van het product na de sterilisatie verder gebruiken om het nieuwe product voor te verwarmen wanneer het het systeem binnenkomt en zo het energieverbruik op een zeer efficiënte manier verminderen."

"Over het geheel genomen is de hydrostatische sterilisatoren laat een energiebesparing zien van 30-50%. in vergelijking met klassieke batch retort systemen, wat een zeer aanzienlijke hoeveelheid is."

Door de aanwezigheid van stabiele verwerkingscondities, vervolgt Brouwer, kan de Hydromatische sterilisator biedt een identiek proces voor elke verpakking, wat een zeer consistente productkwaliteit oplevert. Hydromatische sterilisatoren zijn doorgaans geschikt voor een hoge verwerkingscapaciteit, terwijl ze ook een grote flexibiliteit bieden wat betreft de grootte van de verpakking en het type verwerking.

Brouwer voegt eraan toe: "JBT werkt al meer dan 50 jaar met dit systeem en er is bijna geen product dat we niet hebben aangeraakt, maar enkele van de meest voorkomende zijn ingeblikte bonen, groenten en soepen, zuivel en sojamelk, en niet-koolzuurhoudende dranken."