De huidige wereldwijde tonijnindustrie wordt geconfronteerd met meerdere uitdagingen, van de noodzaak om de impact op het milieu te minimaliseren tot de uitdaging om met een beperkte visvoorraad te voldoen aan de vraag van retailers en consumenten. Albert-Frans Brouwer, JBT's Global Product Line Manager voor tonijngaat hier in op de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd en legt uit wat JBT doet om tonijnverwerkers te helpen deze uitdagingen te overwinnen.

Als je kijkt naar de huidige mondiale tonijnindustrie, is het duidelijk dat deze sector voor meerdere uitdagingen staat. Om de tonijnpopulatie in de wereldzeeën gezond te houden, is het aantal vissen dat we kunnen vangen beperkt en dat zal niet veranderen. Dus als je succesvol wilt zijn in de sector, moet de nadruk liggen op het verbeteren van de opbrengst, waarbij zoveel mogelijk van de vangst wordt omgezet in producten die door mensen kunnen worden geconsumeerd. Daarnaast richt de tonijnindustrie zich steeds meer op het minimaliseren van de milieueffecten van de verwerking.

Waar kunnen verbeteringen worden aangebracht? Daartoe moeten we onderzoeken hoe tonijn wordt verwerkt vanaf de verse vangst tot het eindproduct tonijn in een verpakking, klaar voor consumptie.

Onderweg zijn er een aantal essentiële stappen. Na de vangst komt de tonijn meestal bevroren de haven binnen. De vis wordt voorgekookt, schoongemaakt en in kleinere stukken gesneden voordat hij naar een vuller gaat, die de voorgekookte tonijn in blikjes vult. Daarna gaat de ingeblikte tonijn naar een vuller-sluiter, waar nauwkeurig olie of pekel wordt toegevoegd bovenop de tonijnkoek en het blik wordt gesloten. In een laatste stap wordt het gesloten blik nogmaals gesteriliseerd, waarna het eindproduct klaar is om naar de detailhandel te gaan.

Meer informatie over JBT's vacuümvoorkoeler voor tonijn

JBT heeft een volledig gamma van productoplossingen voor alle belangrijke processtappen die tonijnverwerkers over de hele wereld dienen. De afgelopen jaren zijn we zeer succesvol geweest in de marketing van onze vulstoffenportefeuille in het Middellandse Zeegebied.

De JBT Tuna Filler-serie, die is ontworpen om voorgekookte tonijn op hoge snelheid automatisch in blikken met een open deksel te doen, is onlangs uitgebreid met een model dat drie blikken van 3 oz tegelijk kan vullen en daarmee de industrienormen overtreft.

Meer informatie over de tonijnvulling van JBT

Bovendien ontwikkelt JBT al vele jaren software die de voorkook- en sterilisatieparameters tijdens de verwerking optimaliseert, zodat het productiepotentieel van elk van deze stadia wordt gemaximaliseerd. We evalueren het type vis dat binnenkomt om ervoor te zorgen dat klanten het best mogelijke product ontvangen nadat het proces is voltooid.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BvAoZOECXNk&w=560&h=315]

Onze focus bij JBT ligt op de productkwaliteit en de milieu-impact, want dat wordt de sleutel voor de toekomst van het bedrijf. We willen met name de voorkookfasen nader bekijken omdat we denken dat we daar nieuwe oplossingen kunnen bieden om het waterverbruik aanzienlijk te verminderen en de verwerkingsomstandigheden verfijnder te bepalen. We kijken ook naar manieren waarop we verwerkingsinnovaties uit soortgelijke sectoren, zoals de pluimvee- of vleesindustrie, kunnen integreren.

Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat, hoewel er grote uitdagingen bestaan voor de huidige tonijnindustrie, de verwerkers erop kunnen vertrouwen dat JBT zij aan zij zal werken om deze uitdagingen aan te gaan.