Wat verbindt Quaker Oats®, Gatorade® en Lurpak® boter met Schotse ziekenhuizen? Het onverwachte antwoord zou kunnen zijn dat de bedrijven erachter nu profiteren van aanzienlijke efficiëntiebesparingen dankzij de AGV-systemen (Automatisch Geleide Voertuigen) van JBT. De AGV's worden geproduceerd in de VS - en in het VK voor Europa en Azië - en maken een einde aan repetitieve en verspillende werkpraktijken, waardoor bedrijven hun middelen effectiever kunnen inzetten.

Het systeem komt echter niet alleen ten goede aan grote spelers op de markt. Meer betaalbare AGV eenheden zijn nu beschikbaar in de vorm van de JBT JayBoT™die bedrijven kunnen helpen om dure, arbeidsintensieve taken uit het productie- en leveringsproces te verwijderen.

Klik hier voor meer informatie over de JBT JayBoT™.

Zoals Mark Longacre, JBT's marketing manager voor geautomatiseerde systemen, uitlegt, zijn de JayBoT en andere eenheden in de reeks operator-vrije, gerobotiseerde vorkheftrucks die met succes worden gebruikt in fabrieken en magazijnen om de routine verplaatsing van materialen te automatiseren.

"Meer betaalbare AGV units zijn nu beschikbaar in de vorm van de JBT JayBoT, die bedrijven kan helpen om dure, arbeidsintensieve taken te schrappen."

"Gewoonlijk laten we AGV's het werk doen, gestuurd door systeembeheersoftware die de opdrachten geeft terwijl ze praten met de voorraadbeheersoftware van de klant, wat betekent dat we weten welke orders die dag moeten worden verwerkt en welke materiaalbewegingen we moeten maken," zegt hij.

Klik hier om meer te lezen over Arla Foods & JBT geautomatiseerde voertuigen

"Soms kan de infrastructuur die voor een AGV-systeem nodig is duur zijn en vaak hebben we klanten die slechts een klein deel van hun fabriek willen automatiseren met één of twee voertuigen. "De JayBot haalt een deel van de intelligentie uit de software en plaatst het in het voertuig, zodat ze standalone kunnen werken op eenvoudigere toepassingen, waardoor ze betaalbaarder zijn als instap in de automatisering en voor kleinere bedrijven die eenvoudigere, A-B bewegingen nodig hebben."

"We streven naar een rendement op de investering - een snelle en aanzienlijke terugverdientijd - in typisch minder dan twee jaar."

Arbeidsbesparing
JBT heeft met succes AGV oplossingen geleverd aan PepsiCo Group's Quaker, Tropicana en Gatorade divisie, evenals 's werelds grootste leverancier van biologische zuivelproducten, Arla Foods. Buiten de dranken- en voedselverwerking heeft JBT AGV oplossingen geleverd aan de automobielindustrie, farmaceutische faciliteiten, algemene productie en opslag, terwijl het ook het nieuws haalde toen het eenheden leverde aan het Forth Valley NHS ziekenhuis in Schotland.

De JBT PepsiCo installatie

Longacre legt uit dat JBT streeft naar een snelle en substantiële terugverdientijd van de investering in minder dan twee jaar, voornamelijk door bedrijven te helpen arbeid te herschikken naar plaatsen waar ze beter waarde kunnen toevoegen aan productieprocessen.

"Wij leveren arbeidsbesparingen op, waardoor klanten arbeid kunnen herschikken naar waar ze waarde kunnen toevoegen."

"Het grootste deel van wat wij onze klanten leveren zijn arbeidsbesparingen", zegt hij. "Wij zien dat als de mogelijkheid om arbeid in te zetten op plaatsen waar ze meer waarde in hun proces kunnen creëren. Mensen op een vorkheftruck die de hele dag producten van de ene naar de andere kant van de fabriek verplaatsen, voegen geen waarde toe aan het product. In werkelijkheid kan het de veiligheid aantasten en dat doet het ook vaak. Mensen vervelen zich en worden onvoorzichtig en maken fouten, wat kan leiden tot ongelukken en persoonlijk letsel, maar ook tot schade aan installaties en producten."

Een van JBT's grootste installaties tot nu toe was die van de PepsiCo groep, gericht op het automatisch laden van trailers nadat het product is gebotteld, verpakt in kratten en in rekwikkels.

JBT heeft ook een speciaal type voertuig ontworpen om te werken met de JBT batch retort sterilisator, voor het laden en lossen van trays voor in-can sterilisatie. "We nemen producten nadat ze zijn gevuld en verzegeld en leveren ze af bij de sterilisator en halen ze op nadat ze het proces hebben voltooid," voegt Longacre eraan toe.