OM DIT ARTIKEL IN HET SPAANS TE LEZEN, KLIK HIER

JBT Mexico's Jorge Brito - die deze week aanwezig is op het Expo Pack evenement in Guadalajara, Mexico van 13 tot 15 juni op stand 1106 - legt hier uit waarom face-to-face contact met klanten van vitaal belang is, zelfs in het moderne internettijdperk.

Voor iedereen die analyseert hoe de manier waarop wij zaken doen de afgelopen 20 of 30 jaar is veranderd, is het bijna onvermijdelijk dat de komst van het internet in ons dagelijks leven een van de belangrijkste bevindingen is. Van webpagina's tot sociale media, het lijkt erop dat de wereld van het bedrijfsleven en de communicatie tussen bedrijven om het internet draait.

Dit fenomeen heeft voordelen opgeleverd voor zowel leveranciers als klanten. E-mail is bijvoorbeeld een nuttig en belangrijk hulpmiddel geworden dat het leggen van contacten veel gemakkelijker maakt dan voorheen. Wie van ons die in de jaren 80 of 90 heeft gewerkt, herinnert zich niet de moeilijkheden bij het versturen van brieven per fax of de problemen bij het lezen van wazige berichten die via dezelfde machine binnenkwamen? Of de uitdaging om mensen telefonisch te bereiken?

Toch is het belang van direct, persoonlijk contact met huidige en potentiële klanten enorm belangrijk voor elk bedrijf. De mogelijkheid om een gezicht bij een naam te plaatsen kan helpen bij het ontwikkelen van een zakelijke relatie en wekt vertrouwen.

Jorge Brito (midden) met het JBT Mexico team op Expo Pack 2016

Grote aanwezigheid
Als professional in de voedselverwerkende industrie begon ik 12 jaar geleden mijn carrière bij JBT Mexico na 15 jaar in de voedingssector. Ik begon met de portefeuille voor conserverings- en conserventechnologieën en was niet alleen verantwoordelijk voor de Mexicaanse markt, maar voor heel Latijns-Amerika.

Vandaag hou ik vanuit mijn kantoor in León, Guanajuato, toezicht op de promotie van JBT's Liquid Foods productlijn, die fruit-, zuivel- en tonijnverwerking omvat, evenals conserverings- en conserveringsproducten. Vanuit León en onze faciliteiten in Puebla, waar we een proeffabriek hebben, zijn we goed gepositioneerd om heel Mexico te bedienen, terwijl we ook klanten in Midden-Amerika en het Andesgebied bedienen, waar we sterk aanwezig zijn in landen als Colombia, Peru, Ecuador en Venezuela.

In alle gevallen is het leggen en onderhouden van persoonlijk contact een sleutelfactor geweest voor het succes van JBT en onze productlijn in heel Latijns-Amerika. Als bedrijf is persoonlijk contact met klanten van fundamenteel belang geweest voor het doen van goede zaken voor JBT, omdat, ondanks de technologische revolutie van de afgelopen decennia, het persoonlijk kunnen opbouwen van een commerciële relatie met een klant onbetaalbaar blijft.