De overname door JBT Corporationvan het in Wisconsin gevestigde A&B Process Systems in oktober 2015 zal zeker worden gezien als een belangrijke stap voorwaarts voor beide bedrijven. De integratie van het bedrijf heeft JBT niet alleen geholpen om een meer complete, one-stop productoplossing te bieden, het heeft A&B ook in staat gesteld om wereldwijd uit te breiden.

Troy Weik, A&B's Director of Operations, die zijn carrière begon als procesingenieur en in de organisatie doorgroeide naar zijn huidige functie, legt uit hoe de veranderingen die het bedrijf ondergaat een revolutie teweegbrengen in de manier waarop A&B werkt.

In welk opzicht is A&B veranderd sinds het onderdeel werd van JBT?

Troy Weik: De grootste verandering was de mogelijkheid om A&B wereldwijd te brengen, wat een langetermijndoel van ons was. A&B was hoofdzakelijk een binnenlandse leverancier, vooral van engineering-, installatie- en automatiseringsdiensten, waarbij sommige geproduceerde goederen door Amerikaanse klanten zoals Nestlé en General Mills overzee werden verscheept.

Troy Weik

A&B's Troy Weik

De overname heeft ons de mogelijkheid gegeven om te groeien en ons aanbod uit te breiden. Het afgelopen jaar hebben we contact gelegd met de verschillende JBT-faciliteiten over de hele wereld om inzicht te krijgen in hun mogelijkheden en zij in onze mogelijkheden. In het verleden was A&B beperkt tot het punt van verdere verwerking, verpakking en afvullen. We hadden de expertise niet, maar nu kunnen we in combinatie met het productaanbod van JBT een totaaloplossing bieden aan onze klanten.

Van welke synergieën met andere JBT-bedrijven profiteert A&B?

We hebben op dat gebied goede vooruitgang geboekt. We hebben nu verschillende mogelijkheden waarbij we batch-retorts hebben die we willen combineren met onze productlijn, evenals de verpakkings- en afvultoepassingen, zodat we het als een complete oplossing aan klanten kunnen aanbieden.

A&B heeft technische expertise in alles wat verpompbaar is, of het nu gaat om voeding, zuivel, zoetwaren of farmaceutica, we hebben ervaring op die gebieden. Clean In Place (CIP) is ook een gebied waar we erg sterk in zijn en dat we proberen te integreren met andere JBT-producten.

"Gecombineerd met het productaanbod van JBT kunnen we onze klanten een totaaloplossing bieden."

Terwijl JBT in het verleden specifieke producten zoals vulmachines en retorten verkocht, was het niet mogelijk om de verwerkte ingrediënten naar die punten te brengen en de systemen te reinigen. Dit zijn gebieden van expertise voor A&B, dus nu kunnen we CIP-apparatuur, engineering en ontwerp, en automatiseringssystemen leveren om de faciliteiten te integreren om onze klanten een one-stop shopping ervaring te bieden.

A&B machines in de fabriek

Welke verdere mogelijkheden ziet u voor A&B in vloeibare levensmiddelen?

We kijken naar verschillende mogelijkheden binnen de tomatenmarkt, een sterk gebied voor JBT. Daarnaast kijken we naar mogelijkheden in aseptische verwerking, een andere sterke productlijn van JBT - zij hebben de sterilisatie-expertise en wij hebben de vaten, procesleidingen, meng- en mengsystemen, die worden gebruikt om een complete procesoplossing te bieden.

"In de komende 12 maanden verwachten we meer een uitgebreide wereldwijde integratie voor A&B."

We onderzoeken ook meer op het gebied van sapsystemen, waarmee onze samenwerking met JBT begon. JBT heeft A&B gevonden omdat we samen met hen hebben gewerkt aan een sapverwerkingsinstallatie voor zoete aardappelen - de eerste die we ooit hebben gedaan. Dat is een nieuwe markt en er zijn meer ready-to-drink mogelijkheden die ze nastreven en waarbij we kunnen helpen.

Hoe kan de rol van A&B binnen JBT zich in de toekomst verder ontwikkelen?

We bevinden ons in centraal Wisconsin, het centrum van de zuivelverwerking, en we werken al enkele jaren in die markt. Net als JBT zijn we ook goed ingeburgerd in de voedings-, drank- en vleesindustrie. We kijken ernaar uit om JBT in de farmaceutische industrie te introduceren door een belangrijke partner voor onze klanten te blijven - door onze modulaire skidded systemen en vaten en installatiemogelijkheden aan de markt aan te bieden.

In de komende 12 maanden verwachten we voor A&B een meer uitgebreide wereldwijde integratie met JBT-faciliteiten wereldwijd, waarbij we meer van onze productlijnen naar wereldwijde markten brengen en onze installatiemogelijkheden buiten de VS-grenzen uitbreiden. Dat is een belangrijke prioriteit voor ons, evenals het insourcen van meer JBT-producten vanuit een productiestandpunt.