Sinaasappelsapfabriek - generiek

Innovatieve spiraalvormige sterilisatietechnologie van JBT's Stork Food and Dairy Systems (SFDS) business unit is klaar om voor het eerst gebruikt te worden voor de verwerking van citrusvruchten in Brazilië na onderhandelingen met een nationale producent, zo leerden de deelnemers aan de recente JBT Citrus Technical Workshop in Brazilië.

Deelnemers aan het evenement, dat plaatsvond op 31 mei van dit jaar in JBT's vestiging in Araraquara, kregen te horen welke voordelen de SDFS-warmtewisseltechnologie kan opleveren op het vlak van onderhoud, aangezien er aanzienlijk minder laswerk en minder pakkingen nodig zijn dan bij conventionele systemen.

Op basis van deze technologie plant JBT de lancering van de eerste SFDS pasteur voor sinaasappelsap, die in Nederland en Brazilië zal worden geproduceerd. Januário Soligon van JBT zei dat het bedrijf de onderhandelingen met een in Brazilië gevestigde klant aan het afronden was om het systeem te introduceren, en voegde eraan toe dat momenteel geen verwerkers in Brazilië of een andere naburige markt de SFDS-technologie gebruiken voor sinaasappelsap.

JBT Araraquara seminar

Consistente resultaten
Terugkijkend op JBT's meest recente evenement in Araraquara, beschreef Soligon het als fantastisch, zowel wat betreft het aantal aanwezigen als het aantal grote citrusverwerkers dat aanwezig was.

"We bespraken verschillende belangrijke producten in verband met een beter rendement voor sapextractoren en onze technologieën voor de extractie van essentiële oliën, waaronder d-Limoneen," legde hij uit.

"Wij introduceerden het MORE-systeem voor de extractie van olie uit citrusschillen, dat zeer belangrijk is voor het bereiken van een beter rendement bij de terugwinning van olie. We hebben ook het READYGo d-LIMONENE (skid) systeem voor d-limoneen terugwinning geïntroduceerd, dat een rendement van 95% oplevert met olie-extractie van hoge kwaliteit.

"De waarde van essentiële oliën op de markt ligt nu tussen 25 en 30 dollar per kilo, dus het is een hoogwaardig product en alle verwerkers willen gaan voor een zo hoog mogelijke opbrengst van de vrucht."

Tijdens het seminar werd ook gekeken naar in-line automatiseringstechnologie, waaronder het JBT finisher automatiseringssysteem dat de opbrengst van sinaasappelsap tot 3% kan verbeteren. "We hebben dit in de loop van een seizoen met een klant getest en de resultaten waren zeer consistent," voegde Soligon eraan toe.

Het volgende evenement van JBT is een open huis in de vestiging in Araraquara van 23-26 augustus voor bestaande citrusklanten en geïnteresseerde bedrijven en omvat presentaties over nieuwe JBT-technologieën voor de sector.