_JSP2960

In de afgelopen tien jaar heeft JBT's sapverwerkingsbedrijf een transformatie ondergaan die het bedrijf van hoofdzakelijk een technologieleverancier voor de citrusverwerkende industrie tot een wereldleider op het gebied van vloeibare levensmiddelen heeft gemaakt, met oplossingen voor de hele sapsector, zuivel, conserven, nutraceutica en daarbuiten.

Donn Sabato, JBT's US Liquid Foods Sales Manager, is goed gekwalificeerd om te spreken over de radicale veranderingen die het bedrijf de laatste jaren heeft ondergaan, omdat hij een groot deel van JBT's ontwikkeling op de binnenlandse markt heeft helpen overzien.

Leider in sapextractie
Gedurende een groot deel van haar geschiedenis is de verwerking van citrusvruchten de kern van JBT's activiteiten geweest, waarbij het bedrijf apparatuur voor sapextractie leaset aan bedrijven over de hele wereld. Sabato schat zelfs dat de sapcentrifuge van JBT goed is voor ongeveer 75% van de wereldwijde productie van citrussap.

"We zijn in alle landen - de VS, Mexico, Brazilië, Egypte, Spanje - overal waar citrusvruchten zijn, is er JBT citrusextractietechnologie," zegt hij.

"Wat dat inhoudt is een machine die nooit door de klant wordt gekocht - het is een lease waarbij wij het bedrijfsmiddel behouden en zowel de service als de onderdelen leveren. Dat was, en is nog steeds, een van onze belangrijkste productlijnen."

Sinaasappelsap generiek

JBT produceert ook de ondersteunende apparatuur rond de extractor, van transportbanden, elevatoren, sorteerders en sorteermachines tot aan de fruitverwerkingsapparatuur die de extractors voedt. En zodra de citrusvruchten zijn geperst, levert JBT systemen voor de terugwinning van bijproducten voor pulp, waardevolle d-Limoneenolie en andere belangrijke ingrediënten.

Maar hoewel dergelijke technologieën tot de kerncompetenties van JBT blijven behoren, hebben het uitbreken van de citrusgroeningsziekte en de negatieve gevolgen daarvan voor met name de citrusindustrie in Florida het bedrijf aangemoedigd om verder te kijken dan citrusvruchten en ook andere mogelijkheden voor de verwerking van fruit- en groentesappen te onderzoeken.

De toepassing van verwante technologie voor fruit- en groentepuree leidde uiteindelijk tot de bouw van een nieuwe fabriek voor zoete aardappelsap in North Carolina in 2015.

Nieuwe markten
Met de benoeming van Tom Giacomini als JBT CEO en President in 2013, begon het bedrijf complementaire bedrijven toe te voegen aan zijn portfolio, waaronder ICS, A&B Process Systems en Stork Food & Dairy Systems, terwijl het ook integreerde met JBT's voorheen afzonderlijke vul-, sluit- en in-container sterilisatiebedrijven gevestigd in Madera, Californië en Sint-Niklaas, België.

Het gevolg van deze acties, zegt Sabato, was dat JBT nu veel meer biedt dan voorheen op het gebied van vloeibare en andere voedingsmiddelen, door mengsystemen, installaties en tankfabricage toe te voegen en de toetreding tot de zuivelindustrie mogelijk te maken via Stork Food & Dairy.

"Wij groeien zowel verticaal als horizontaal, niet alleen in de sapsector, maar ook op andere markten dan die welke wij van oudsher bedienen", legt hij uit.

Terwijl het zijn kernmarkt - citrusvruchten - beschermt, zegt Sabato dat JBT andere vloeibare voedingsmiddelen, fruit en groenten, en in toenemende mate zuiveloplossingen en nutraceuticals onderzoekt.

shutterstock_306992381

Hij zegt dat JBT's overstap naar andere markten dan die voor citrusvruchten en groentesappen deels werd beïnvloed door negatieve berichtgeving in de pers die de verkoop van sinaasappelsap beïnvloedde.

"Er zijn veel aanvallen geweest op koolzuurhoudende dranken vanwege hun hoge suikergehalte - sinaasappelsap heeft een hoog, natuurlijk suikergehalte en veel meer vitaminen en mineralen - maar de pers heeft alle suikerhoudende dranken over één kam geschoren en de hoeveelheid sinaasappelsap die mensen drinken negatief beïnvloed," legt Sabato uit. "Dit heeft de deuren geopend naar andere vruchten en groenten en alternatieve dranken."

Uitbreidingsplannen
Door de fusies en overnames kan de divisie Liquid Foods volgens Sabato nu een uitgebreider pakket aanbieden. Hij voegt eraan toe dat het bedrijf zijn portfolio zal blijven uitbreiden en ernaar streeft zowel autonoom als door nieuwe toevoegingen te groeien.

"Wij bieden nu pasteuriseermachines, sterilisatieapparatuur, mengsystemen en tanksystemen op glijders, die bijvoorbeeld bepalen hoeveel veenbessensap wordt gedoseerd om een drankje te maken.

"Voordat we fuseerden met Stork Food & Dairy leverden we alleen aseptische vulsystemen in bulk, dat wil zeggen in een 55 gallon vat of een 300 gallon aseptische bag-in-box, maar nu kunnen we ook individuele retailflessen vullen. De consolidatie met onze vul-, sluit- en sterilisatieactiviteiten in containers betekent dat wij nu ook retorten, rotaries en hydrostatische sterilisatoren leveren. In feite wordt wereldwijd meer dan 50% van de conserven verwerkt via JBT's sterilisatietechnologie."

Hij voegt eraan toe: "We houden onze ogen gericht op alle nieuwe technologieën voor sapproducten en andere vloeibare en ingeblikte voedselsegmenten - waar is de volgende generatie retailproduct? Wordt het een zakje? Blijft het in blik of wordt het in plastic? En wat is de beste technologie om ervoor te zorgen dat dat product veilig is voor de markt? Wat is het volgende stukje van de puzzel dat past bij wat we hebben opgebouwd?

"Drie tot vier jaar geleden bedroeg de omzet van de sapverwerkingsactiviteiten van JBT nog geen 150 miljoen dollar, maar door organische groei en overnames is onze Liquid Foods-portfolio nu verdrievoudigd.