shutterstock_104416811

Naarmate de consument zich meer bewust wordt van gezonde voeding, neemt ook de vraag naar verse groentesappen toe. Deze met vitaminen gevulde opties zijn steeds vaker te vinden in de drankenafdeling van supermarkten, en blijven zich ontwikkelen in een tijd waarin de traditionele sapmarkt plat ligt of afneemt.

Met deze vraag in het achterhoofd zal JBT een team bestaande uit een onderzoekswetenschapper en een productontwikkelingsingenieur op Noord-Amerika's toonaangevende jaarlijkse bijeenkomst en expo voor voedingswetenschappen, IFT 16, van 16 tot 19 juli hebben om zijn nieuwste innovaties voor de verwerking van groentesap en -puree te bespreken.

Het hoogtepunt van de discussies is de JBT READYGo™ groente/fruit verwerkingsproefopstelling die een reeks primaire verwerkingsstappen integreert, waaronder transport, verkleining en verwarming op een enkel, compact roestvrijstalen frame, en is ontworpen om sap of puree te extraheren uit een verscheidenheid van verschillende groenten en fruit.

JBT lab

Reeks oplossingen
Volgens Sam Mudgal van JBT, die aanwezig zal zijn op de beurs, is de READYGo groenteslede slechts een van de vele oplossingen voor groentesap, puree en concentraten waar het team zich op zal richten tijdens IFT Chicago.

"IFT is een van de grootste evenementen voor de voedselsysteemgemeenschap - met deelnemers uit meer dan 90 landen - dus je hebt voedseltechnologen, wetenschappers en ingenieurs die samenkomen en echt interessante onderwerpen in de industrie en potentiële uitdagingen bespreken," legt hij uit.

"We zullen op de expo met mensen uit de industrie praten over de technologie en het onderzoek dat we in ons Lakeland Research & Technology Center hebben gedaan, en wat JBT te bieden heeft aan verwerkingsmogelijkheden.

Brandon Coles, die ook aanwezig zal zijn voor JBT, zei: "Gezien de wijdverspreide belangstelling hebben we aanzienlijke middelen besteed aan het testen en onderzoeken van de verwerking van sap en puree en die informatie willen we nu delen. Maar meer nog dan dat zullen we het onderzoek voortzetten en met klanten samenwerken om te onderzoeken hoe we de verwerking van groenten voor hen kunnen verbeteren."

Andere belangrijke producten voor de sector die JBT op het evenement onder de aandacht zal brengen zijn JBT Juice Finishers waar sap wordt geëxtraheerd met behulp van een schroef of paddle stijl finisher. Deze ontvangen groentenbeslag van de READYGo testskid, en kunnen sap extraheren uit alles van butternutpompoen tot komkommers.

De JBT FTE Turbo Finisher, die ontworpen is voor een hoogwaardige puree-extractie en die puree kan maken van hele groenten, zal ook deel uitmaken van de discussies op de show.

shutterstock_306992381

Belangrijke voordelen
Mudgal, voedingswetenschapper van beroep, zegt dat een belangrijk voordeel van JBT's systemen voor groenteverwerkers ten opzichte van die van concurrenten is dat JBT een continu proces aanbiedt. In plaats van sappen te maken in batches, maakt JBT's READYGo testskid een continu proces mogelijk voor het hakken, pureren en extraheren van sappen uit groenten.

Een ander belangrijk voordeel van JBT's systeem is het aanpassingsvermogen, aldus Mudgal, die uitlegt dat het kan worden gebruikt voor groenten met verschillende morfologieën en structuren. "Het extraheren van sap uit een pompoen is heel anders dan uit een wortel, dus je hebt verschillende scheidingstechnologieën nodig voor verschillende matrices", legt hij uit.

"Het goede aan het systeem van JBT is dat je een groenteskid hebt die in principe een puree maakt van een verscheidenheid aan hele groenten, of dat nu komkommer, boerenkool, selderij of rode bieten zijn. En zodra je de puree hebt, kun je kiezen uit een reeks JBT-afwerkingsmachines om een puree of een sap met de gewenste kwaliteitskenmerken te maken."