Data algemeen

Dadels zijn een product dat niet alleen in het Midden-Oosten, maar wereldwijd op grote schaal wordt geconsumeerd, en zijn een belangrijk ingrediënt geworden in veel bakkerijproducten die in de schappen van de supermarkt liggen. Maar hoe verwerk je een notoir kleverig en delicaat product het best?

JBT Corporation zou wel eens het antwoord kunnen hebben met een complete verwerkingsoplossing die tegemoet komt aan de behoeften van zowel versverpakkers als ingrediëntenverwerkers.

Het systeem van JBT voor dataverwerkers, dat het moment van binnenkomst bij de verwerker tot en met het palletklare product omvat, heeft ook een aanzienlijke voorsprong op dat van de concurrenten dankzij de post-sales service van het bedrijf, dat zich inzet om eventuele problemen snel op te lossen.

Zoals Aftermarket Parts & Equipment Sales Account Manager, Jeff Cook, uitlegt, controleert JBT zijn machines voortdurend om er zeker van te zijn dat ze naar verwachting presteren en, zo niet, zorgt het ervoor dat het systeem zo snel mogelijk weer optimaal functioneert.

Een dergelijk niveau van klantenservice na de verkoop is bijzonder belangrijk voor een product als dadels, dat een complexe verwerkingscyclus doorloopt voordat het op de markt wordt gebracht.

"JBT heeft me veel vertrouwen gegeven, wetende dat het niet alleen mijn ogen zijn die naar alles kijken."

Jayson Simmons van het toonaangevende Amerikaanse biologische dadelbedrijf Woodspur Farms zegt dat de apparatuur en post-sales assistentie van JBT enorm nuttig is gebleken bij het onderhouden van een succesvol bedrijf. "Als we een probleem hebben of een probleem dat we willen oplossen, is JBT zeer behulpzaam geweest bij het leveren van engineering en het inbrengen van verschillende gezichtspunten en gedachten - dat heeft me veel vertrouwen gegeven, wetende dat het niet alleen mijn ogen zijn die naar alles kijken," legt hij uit.

"Een van de dingen die ik het meest heb gewaardeerd aan JBT is dat ze een grote inspanning hebben geleverd om ons te helpen onze processen te verbeteren. Ze zijn niet zomaar een verkoopteam of een bedrijf dat producten wil verkopen, ze willen daadwerkelijk een probleem oplossen en dat waardeer ik zeer."

JBT dateert machines

Hoe het proces werkt

De oplossing van JBT voor dadelverwerkers begint al op het moment dat het product in de verwerkingslijn wordt gebracht, zegt Cook. "Bakjes met dadels van ongeveer 20 x 20 inch worden handmatig op een transportband gedumpt en bovenop die band staat een apparaatje dat de kleverige dadels uit de bakjes slaat", legt hij uit.

"De data gaan dan via verschillende transportbanden naar een voorsorteerafdeling, waar ze worden gecontroleerd en voorgesorteerd zoals vereist.

"Dan gaan ze naar een JBT voedselveilig borstelbed, waar ze worden geborsteld en schoongemaakt, en - na sortering en sortering - verder naar een van onze automatische gewichtsvullers. Hier vallen de dadels in een doos en zodra de doos een bepaald gewicht bereikt, stopt de vuller, duwt hij de doos naar buiten en komt er een nieuwe in.

"De dozen gaan verder over een kartonnen transportband, door een metaaldetector en dan naar een plakbandmachine, voordat ze uiteindelijk handmatig op pallets worden geplaatst."

Dadelsnoepjes

Dadels als ingrediënt

Voor dadels die bestemd zijn om te worden vermalen en gebruikt in snoepgebak, omvat het proces een pitter, die de pit verwijdert voordat het product door een tumbler gaat waar het kan worden omhuld, bijvoorbeeld met kokosschaafsel of noten.

Cook zegt dat JBT momenteel een aanvullende oplossing ontwikkelt die de overtollige coating terugbrengt naar de voorkant van de lijn voor verdere verwerking of hergebruik.

Zodra de dadels gecoat zijn, worden ze in plastic clamshells geplaatst, op een transportband verplaatst en handmatig in dozen verpakt.

In de toekomst werkt JBT's equipment business nauw samen met andere JBT business units om het aanbod voor verwerkers uit te breiden. Cook zegt dat er momenteel een systeem wordt ontwikkeld om de dadels te hydrateren en te rehydrateren.

Data weergave

Post-sales focus

JBT levert het systeem momenteel aan Amerikaanse dadelverwerkers en verpakkers en bestrijkt daarmee een gebied van Zuid-Californië tot Arizona, maar Cook zegt dat het bedrijf ernaar streeft potentiële klanten wereldwijd te bereiken.

De reden voor dit vertrouwen is de sales- en post-salesdekking die JBT biedt en die haar onderscheidt van haar concurrenten.

"Iedereen kan een muizenval maken, maar zijn ze er om die later te ondersteunen als er onderhoud nodig is, reparaties, dingen die mis kunnen gaan in een verwerkingslijn? Veel van onze concurrenten verkopen gewoon apparatuur en lopen dan weg. Er is geen post-sales ondersteuning, iets waar wij sterk in geloven," zegt hij.

"De ingenieurs van JBT verdiepen zich in de problemen van de klanten en komen dan met een oplossing voor hen," voegt Cook eraan toe.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeff Cook op [email protected]