Citroenen

De geschiedenis van wat later JBT Zuid-Afrika werd, weerspiegelt in vele opzichten de ontwikkeling van het land in de jaren na de ontmanteling van het apartheidssysteem. In december 1987 werd de Zuid-Afrikaanse dochteronderneming van JBT (toen bekend als FMC Corporation) door de onderneming afgestoten als reactie op oproepen van anti-apartheidsactivisten.

De huidige directeur, Dirk VanWyk, kwam in 1990 in de zaak na de pensionering van zijn vader, een aandeelhouder van het bedrijf, en nam een jaar later de leiding over.

Met de ineenstorting van het apartheidsregime in het daaropvolgende decennium deed JBT opnieuw zijn intrede in Zuid-Afrika. In 1999 nam het zijn vroegere dochteronderneming opnieuw over en in de daaropvolgende jaren werd het bedrijf steeds sterker.

De huidige activiteiten van JBT Zuid-Afrikaomvatten de lease en verkoop van speciale systemen voor de verwerking van citrusvruchten en sapextractie, technologieën voor verse producten en sterilisatie-, vul- en sluitsystemen voor conservenbedrijven in het land.

Het bedrijf wordt nog steeds geleid door Dirk VanWyk, die uitlegt dat de recente opening van een nieuwe Zuid-Afrikaanse pilootfabriek het bereik en de mogelijkheden van JBT Zuid-Afrikazal helpen vergroten, niet alleen op de binnenlandse markt, maar in de hele regio.

Welk belang heeft Zuid-Afrika als markt voor JBT?

Dirk VanWyk (DVW): Zuid-Afrika is een goede markt voor JBT in die zin dat we redelijke marges maken en een redelijk marktaandeel hebben. In de verwerking van citrusvruchten bedraagt ons marktaandeel ongeveer 90% voor geleasde machines, terwijl we voor de sterilisatie van conserven bijna 100% van de markt in handen hebben. Wij hebben ook een aanzienlijk aandeel van de markt voor vershoudtechnologieën.

Met de opening van JBT's eerste technologiecentrum-pilootfabriek in Zuid-Afrika eind vorig jaar, kunnen onze klanten nu speciale verzoeken indienen wanneer ze een proces willen wijzigen of optimaliseren om het beste uit hun grondstoffen te halen.

Citrusvruchten

Waar ziet u potentieel voor verdere uitbreiding?

DVW: Ik denk dat Afrika ten zuiden van de Sahara voor ons nog een onontgonnen markt is. Er is aanzienlijke concurrentie van Chinese bedrijven ten noorden van onze grenzen, maar we zien daar zeker potentieel.

Buiten Zuid-Afrika is JBT al aanwezig in verschillende Afrikaanse landen, waaronder Mozambique en Zambia. Het papierwerk kan echter onbetaalbaar zijn en er zijn soms problemen met de regelgeving, zodat het een uitdaging kan zijn om in Afrika te werken.

Het probleem in Afrika en Zuid-Afrika is het gebrek aan politieke stabiliteit en de moeilijkheden om een investeringsklimaat te scheppen. Een van onze grote hindernissen is de elektriciteitsvoorziening, waar we niet genoeg elektriciteit hebben om de Zuid-Afrikaanse bedrijven te laten groeien. Er zijn veel investeringen die hier zouden kunnen komen, maar onze elektriciteitscentrales hebben de behoeften niet bijgehouden.

Ook de wisselkoers en de gebeurtenissen op de ontwikkelingsmarkten zijn van invloed. De Chinezen gaan door een slechte periode, dus staan de grondstoffenprijzen onder druk. Zodra goud en olie onder druk staan, staat de Zuid-Afrikaanse munt onder druk. Dus dat beïnvloedt ook de betaalbaarheid.

Maar ondanks de uitdagingen geloven wij dat Afrika het potentieel heeft om te groeien en wij willen daarbij zijn.

Proefinstallatie Nelspruit Testgebied

Welke verdere mogelijkheden biedt de Zuid-Afrikaanse markt?

DVW: Ik denk dat wij een redelijk aandeel hebben in de Zuid-Afrikaanse markt en waarschijnlijk de beste waarde bieden. Wij willen in de markten die wij bedienen de nummer één zijn op het gebied van technologie en kwaliteit, en tegelijkertijd de beste waarde bieden voor uw rand of dollar.

Service is een zeer belangrijk onderdeel van ons aanbod - het feit dat wij onze producten kunnen ondersteunen maakt een groot verschil.

Voor JBT is er nog steeds een groot potentieel in Zuid-Afrika. Hoewel de groei in de citrussector waarschijnlijk traag zal verlopen, kunnen we toch nog wat tractie winnen op het vlak van de versproducttechnologie. We zullen waarschijnlijk ook meer groei zien in de sterilisatieactiviteiten omdat de hogesnelheidslijnen de weg van de toekomst zullen zijn om de export efficiënter en concurrerender te maken op de wereldmarkten.

prod_19854

Welke voordelen kunnen Zuid-Afrikaanse - en Afrikaanse - bedrijven halen uit een samenwerking met JBT?

DVW: Nummer één is de technologie en het product zelf. FMC en JBT staan al lang bekend om hun absolute topkwaliteit. Als je kijkt naar de extractie van citrusvruchten, zijn wij waarschijnlijk duurder dan onze concurrenten, maar onze opbrengsten zijn veel beter.

Wij bieden extreem goede service, back-up en reserveonderdelen. Onze technologiecentra zijn uitzonderlijk. We hebben technologiecentra in Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Spanje, en we hebben onlangs onze eerste proeffabriek geopend in Zuid-Afrika. Die kan klanten extra diensten aanbieden voor het optimaliseren van processen en opbrengsten, en het voldoen aan de eisen van de klant, dus wat dat betreft lopen wij zeker voorop.

Wat de eigendomskosten van onze producten betreft, hebben we vullers, sluiters en roterende sterilisatoren die 50, 55, 60 jaar kunnen meegaan en we blijven ze onderhouden. Dit maakt een echt verschil voor bedrijven in Zuid-Afrika en maakt de eigendomskosten van JBT-producten waar voor hun geld.

Het startkapitaal is misschien iets hoger, maar vanuit het oogpunt van rendement, verwerking en betrouwbaarheid zijn wij meer dan concurrerend.

Meer informatie over JBT Zuid-Afrika