4c97c4d1-c07a-4e52-82b7-1e34ebb1f3bc

Om doeltreffend in te spelen op veranderende consumentenbehoeften, verpakkingstrends en marktkansen, vereisen productlijnen een doordachte procesontwikkeling en procesvalidatie om veilige en hoogwaardige producten te leveren.

Dit is waar JBT's Process Technology Center om de hoek komt kijken, legt JBT's European Marcom Coordinator Patrick Schoenaers uit. De in België gevestigde faciliteit werkt achter de schermen aan de verbetering van de verwerking van voedsel en dranken, waardoor merken hun concurrenten voor kunnen blijven.

De Belgische vestiging is slechts één van JBT's Food Technology Centers, die wereldwijd te vinden zijn, van Spanje en Zweden tot de VS, Mexico, Brazilië en China.

Nu consumenten steeds meer tijdgebrek hebben, wordt de vraag naar gemakkelijk te bereiden maaltijden steeds groter.

Tegelijkertijd is het winkelend publiek ook op zoek naar gezondere producten die natuurlijke, smaakvolle maaltijden leveren, en neemt het afstand van voedsel dat chemische conserveringsmiddelen gebruikt, veel zout bevat of sterk bewerkt is.

Schoenaers zegt dat voedselverwerkende bedrijven een evenwicht moeten vinden tussen deze eisen en de druk van de detailhandel om de houdbaarheid van producten te verlengen en handigere verpakkingen te gebruiken.

JBTlabSG2

 

 

 

 

 

 

Deze aanpassingen betreffen niet alleen de formulering en etikettering van het product, maar ook parameters voor verpakking en verwerking.

Het uiterlijk van verpakkingen - van zakjes en blikjes tot glazen flessen en potten - en de sensorische eigenschappen van levensmiddelen spelen een belangrijke rol in het streven om fast moving consumer goods aantrekkelijker te maken voor het winkelend publiek en de detailhandel.

Uiteindelijk is het echter de verwerkingslijn die output van hoge kwaliteit moet leveren en moet zorgen voor consistente veiligheidscontroles.

JBTlabSG

 

 

 

 

 

 

Procesvalidatie

Validatie van het thermische proces is van vitaal belang om de veiligheid en de kwaliteit van het product gedurende de beoogde houdbaarheidstermijn te waarborgen.

Schoenaers zegt dat JBT's Process Technology Center hulp biedt aan procesautoriteiten door middel van ondersteuning, beoordeling, testen en documentatie, terwijl het er ook voor zorgt dat bedrijven voldoen aan de regelgeving voor thermische verwerking.

Het centrum, dat als procesautoriteit is erkend door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de Food and Drug Administration (FDA), alsmede door het Europees agentschap voor voedselveiligheid, voert temperatuurdistributie-, en warmtepenetratie- en -overdrachtsstudies uit om te controleren of producten volledig worden gesteriliseerd.

Thermische procesontwikkeling

JBTlabSG3JBT's centrum voor procestechnologie, aldus Schoenaers, is in staat om jarenlange ervaring en knowhow op vrijwel alle procesgerelateerde gebieden in te zetten om bedrijven te helpen het best mogelijke proces te ontwikkelen voor hun specifieke combinatie van producten en apparatuur.

Met behulp van de eigen faciliteiten van de klant of een van JBT's pilot plants kunnen wetenschappers van het Process Technology Center, zegt hij, elk type sterilisator simuleren om een nieuw sterilisatieproces te helpen ontwikkelen - nodig wanneer een nieuwe productformulering of gewijzigde verpakking wordt geïntroduceerd.

JBT experts, voegt Schoenaers toe, kunnen ook helpen bij het optimaliseren van bestaande processen om de balans tussen productkwaliteit en -veiligheid en energieverbruik te verbeteren. Het Process Technology Center kan verder helpen bij het optimaliseren van het vullen en afsluiten van blikken en potten.

Download het witboek van JBT's centrum voor procestechnologie

Meer informatie over de centra en laboratoria voor levensmiddelentechnologie van JBT